Japanski grant
0

Za unapređenje opreme BHTV-a 714.000 KM

FENA
Vlada Japana je odlučila da BiH odobri grant od 44.600.000 japanskih jena ili 714.000 KM za "Projekt unapređenja studijske opreme Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine, BHTV-a". Razmjena nota je obavljena danas između ambasadora Japana u BiH Futao Motaia i ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

BHTV je jedina RTV stanica na državnom nivou i ima izuzetno značajnu ulogu u BiH. Iako je prošlo 13 godina od završetka rata, Javni radio-televizijski servis i dalje igra značajnu ulogu u promoviranju etničkog pomirenja i stabilnosti regije. Studijska oprema Javnog servisa je staromodna što otežava proizvodnju kvalitetnih TV programa. Imajući u vidu da je BiH fokusirana na postratnu obnovu, država ne može sama priuštiti kupovinu studijske opreme, iako je njena nabavka neophodna. Stoga, Vlada BiH je zatražila finansijsku pomoć od vlade Japana za osiguranje opreme za BHTV, navodi se u saopćenju.

Tokom ceremonije razmjene nota, ambasador Motai je izjavio da će zahvaljajući ovoj pomoći BHTV biti u mogućnosti da ponudi bolju uslugu svojim gledaocima, uz korištenje moderne, digitalizirane opreme.

On je također naglasio da je Ambasada Japana spremna da ponudi različite vrste programa o narodu Japana, njihovom životu i kulturi, nadajući se da će narod BiH imati priliku da bolje upozna Japan kroz spomenute programe, što će jačati bilateralne odnose Japana i Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju.