{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za uključivanje BiH u projekte na Drini čeka se odgovor iz FBiH

F
13.2.2013. u 17:21
0
3
Za uključivanje BiH u projekte na Drini čeka se odgovor iz FBiH
0
Za uključivanje BiH u projekte na Drini čeka se odgovor iz FBiH
Mirko Šarović
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je danas da je putem Ambasade Italije u Bosni Hercegovini Ministarstvo dobilo upit u vezi sa zainteresiranošću za uključivanje BiH u regionalni energetski projekt u koji su se na osnovu sporazuma između Srbije i Italije o realizaciji projekata i hidroelektrana na Drini, uključile Crna Gora i Republika Srpska.
Šarović je na pres-konferenciji kazao da Ministarstvo priprema odgovor prema Vijeću ministara BiH na osnovu poslaničkog pitanja, te naveo da još nema odgovora o zainteresiranosti Federacije BiH i njenih energetskih subjekata da pristupe tom energetskom projektu.

"Italija traži da se u ovaj proces na određen način uključi i BiH, ne samo entitet Republika Srpska već i BiH uključujući i energetske potencijale FBiH i RS-a. Konačan epilog još se ne zna i ne mogu da procjenjujem zainteresiranost drugog entiteta u BiH", kazao je ministar Šarović.

Italija i Srbija potpisale su u Rimu u oktobru 2011. sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energije kojim je predviđena zajednička gradnja hidroelektrana na Ibru i Drini i izvoz električne energije preko Crne Gore i podvodnog kabla za Italiju. Tim sporazumom tada je najavljena i investicija u iznosu od 800 miliona eura za izgradnju hidroelektrana na Ibru i Drini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: