biznis
0

Za samozapošljavanje i i zapošljavanje povratnika 1.735.000 KM

FENA
Za realizaciju Programa samozapošljavanja i zapošljavanja povratnika ove godine predviđeno je 1.735.000 KM, a očekuje se da će biti zaposleno oko 300 povratnika - istakao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZ) Miralem Šarić.

Cilj programa je podsticanje samozapošljavanja i zapošljavanja povratnika s evidencije zaposlenih u Federaciji BiH i održivost povratka u BiH.

-Vlada Federacije BiH dala je punu podršku ovom programu i Ministarstvo rada i socijalne politike s Federalnim zavodom za zapošljavanje učestvuje u njegovoj realizaciji - kazao je savjetnik federalnog ministra rada i socijalne politike Drago Vrbić.

Programom samozapošljavanja i zapošljavanja povratnika planirano je zapošljavanje nezaposlenih osoba (povratnika) sufinansiranjem poslodavaca radi podsticanja zapošljavanja osoba prijavljenih na evidenciji nezaposlenih 2.500 KM po osobi s obavezom poslodavca da osobu zaposlenu po ovom programu zadrži u radnom odnosu najmanje 24 mjeseca.

Također, sufinansiranjem povratnika radi podsticanja samozapošljavanja od 3.000 do 4.000 KM po osobi, s obavezom korisnika da se neće prijaviti na evidenciju naredna 24 mjeseca od dobijanja sredstava. Za pokretanje poljoprivredne djelatnosti predviđeno je 4.000, pokretanje seoskog turizma 3.000 KM i za druge biznise.

Javni poziv za učešće u ovom programu objavljen je u sredstvima javnog informiranja, a traje do 15. juna. Obrasci za apliciranje su dostupni na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje i u općinskim biroima za zapošljavanje.

Programom ne mogu biti obuhvaćene osobe koje su sufinansirane Drugim projektom podrške zapošljavanju (SESP) ili nekom od podsticajnih mjera Federalnog zavoda i kantonalnih službi za zapošljavanje.

Sličan program proveden je i prošle godine i na taj način zaposleno 307 povratnika. Ovih dana kreće monitoring svih koji su dobili sredstva za vlastiti biznis ili su se zaposlili u određenim firmama koje su za to iskazale potrebu.