{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za razvoj poduzetničkih zona 2.790.000 KM

F
5.12.2008. u 11:56
0
0
Za razvoj poduzetničkih zona 2.790.000 KM
0
Za razvoj poduzetničkih zona 2.790.000 KM
Na javni natječaj "Transfer za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta za 2008. - izgradnja poduzetničkih zona", javile su se 32 općine Federacije BiH od kojih su 22 ispunjavale sve propisane uvjete za dobijanje poticajnih sredstava Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.
S tim općinama su potpisani ugovori o dodjeli i implementaciji poticajnih sredstava od 2.790.000 KM, navodi se u informaciji o stanju u vezi s poduzetničkim zonama u Federaciji BiH koju je usvojila Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici.

Analizom rada sadašnjih poduzetničkih zona i provedenom anketom po kantonima, utvrđene su velike mogućnosti razvoja malog i srednjeg poduzetništva intenziviranjem izgradnje poduzetničkih zona.

Većina postojećih zona je u fazi završetka izgradnje i potreban je veći angažman svih nivoa vlasti da bi se funkcije zone u potpunosti ostvarile. Lokalne zajednice treba da istraže mogućnost finansiranja izgradnje poduzetničkih zona kroz javno-privatno partnerstvo.

U novoosnovanim zonama prednost u dobijanu prostora trebaju da imaju proizvodi preduzeća posebno ona koja u svom programu imaju proizvodnju koja je deficitarna u našoj zemlji ili proizvode za izvoz. Također, prednost trebaju imati i preduzeća koja uvode nove tehnologije, ne zagađuju okoliš i koriste lokalne potencijale.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta nastavlja raditi na implementaciji mjera iz dokumenta „Stanje razvijenosti i prijedlog mjera za rast i razvoj MSP-a u FBiH 2007.-2010.“ kako bi izgradnjom poduzetničke infrastrukture, a samim tim i poduzetničkih zona, došlo do privlačenja stranih investicija i stvaranja boljeg ambijenta za ekonomski razvoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: