biznis
0

Za programe prekogranične saradnje 5,6 miliona KM

FENA
Seminar na kome će biti prezentovani programi prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine - Srbije i Bosne i Hercegovine - Crne Gore za period od 2007. do 2013 godine, u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije bit će održan u utorak, 20. maja u Višegradu.

Ukupni budžet za realizaciju prekogranične saradnje Srbija - BiH, koji će se biti realiziran iz sredstava IPA-e, iznosi 3.400.000 KM. Za realizaciju prekogranične saradnje Crna Gora - BiH predviđeno je 2.200.000 KM.

Programi prekogranične saradnje pripremljeni su kao dio realizacije novog finansijskog instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA - Instrument for Pre-accession Assistance) Evropske unije, za komponentu II - Regionalna i prekogranična saradnja.

Seminar organizuje Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) u saradnji sa Regionalnim projektom za jačanje institucija za prekograničnu saradnju (CBIB - Cross Border Institution Building) i Direkcijom za evropske integracije.

Pored upoznavanja sa programima prekogranične saradnje, učesnici će imati priliku za izlaganje projektnih ideja i traženje potencijalnih partnera u izradi projekata prekogranične saradnje, najavljeno je iz SERDA-e.