ArcelorMittal Zenica
0

Za preko 30 godina staža otpremnina od 5.000 eura

Piše: T. Sekulić
Kompanija ArcelorMittal Zenica d.o.o. ponudila je otpremninu svim radnicima koji žele dobrovoljni prekid radnog odnosa. Međutim, radnici okupljeni oko Nezavisnog sindikata "Solidarnost" smatraju kako su ponuđeni i više nego bijedni i diskriminirajući iznosi, te da se na taj način ugađa željama vlasnika koji žele da se "oslobode" starijih radnika.
"Otpremnine koje su dogovorene u saradnji sa Sindikatom ArcelorMittala Zenica su i više nego mizerne. Vidi se da su velike diskriminacije u iznosima otpremnina i da je želja poslodavca da se liši starijih radnika, jer naravno više nisu iskoristivi u dobu kapitalizma", kazao je za Sarajevo-x.com Hasan Kreho, zaposlenik u kompaniji ArcelorMittal Zenica d.o.o.

Naime, na osnovu tih otpremnina radnik koji ima od osam do 12 godina radnog staža dobit će otpremninu u iznosu od 1.000 eura, dok će, na primjer, radnik koji ima preko 30 godina radnog staža dobiti otpremninu u iznosu od 5.000 eura.

"To što se čini je obični teror i diskriminacija. Trenutno ima blizu 3.750 uposlenih radnika, no, uprava želi taj broj umanjiti za blizu 1.000 radnika. Iako Vlada Federacije BiH ima osam posto vlasništva u ovoj kompaniji ona uopšte ne reagira već mirno posmatra sva dešavanja", istakao je Kreho dodajući kako radnike ne štite ni resorna ministarstva ni Vlada FBiH.

"Radnici se mjesecima šalju na čekanje. To što se dešava može se samo nazvati terorom. Bukvalno iscrpljuju radnike, a na kraju samo kažu recesija je kriva za sve", kazao je Kreho za Sarajevo-x.com.