Ministarstvo finansija i trezora
0

Za neaktivne kredite 700.000 eura kamata

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Među 1,5 milijardi KM neaktiviranih kredita, za koje BiH plaća kamate ili "cijenu raspoloživosti novca", nalazi se i 70 miliona eura za potrebe željeznica FBiH i Republike Srpske (RS) na koje je prošle godine plaćeno 700.000 eura, potvrđeno je u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

U Željezničkoj korporaciji BiH tvrde da to nije ekscesan slučaj, nego rezultat uslova Evropske banke za obnovu i razvoj koja je dala kredit.

"Taj novac odobren je u aprilu prošle godine i predviđen za rekonstrukciju željezničke pruge u FBiH i RS. Nama je banka samo 'blagajna' koja plaća račune koje mi dostavimo. Da bismo uopšte mogli raspolagati novcem koji nam je odobren morali smo obezbijediti međunarodnog konsultanta prihvatljivog za banku, a to je tražilo vrijeme. Sve ovo su uslovi iz ugovora s bankom", rekao je direktor Jedinice za provođenje projekata u korporaciji "Željeznice BiH" Dragan Čalović.

On smatra da nije u redu da iz banke tvrde da se ništa ne radi po ovom projektu kada su poznati uslovi iz ugovora s njima, navodeći da bi radovi koji će se finansirati iz ovog kredita mogli početi tokom ljeta, kada budu završeni svi tenderi za izvođače i dobavljače.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, u BiH trenutno "leži" 1,5 milijardi KM neaktivnih kreditnih sredstava raznih kreditora za koje se godišnje plaća oko sedam miliona KM kamata ili ležarine.

"Oko 70 odsto tog novca namijenjeno je za investicione projekte i njihovo mirovanje ima višestruk negativan efekat, jer nema ni investiranja niti zapošljavanja koje bi punilo budžet, a za protekle četiri godine je po osnovu kamata i ležarine plaćeno oko 33 miliona KM", navode u Ministarstvu.