Radivoje Bratić
0

Za mjere u poljoprivredi uloženo 90 miliona KMl

FENA
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Radivoje Bratić izjavio je da je iz entitetskog budžeta izdvojeno oko 90 miliona KM za podsticajne i ostale mjere u poljoprivredi, što je za 10 miliona više u odnosu na planirani budžet.

Do povećanja je došlo najviše zbog aktivnosti Ministarstva u vezi sa suzbijanjem bruceloze u RS-u, rekao je Bratić na 12. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije "Agros 2008.“, u Banja Luci.

Resorni ministar je ocijenio da je nužno pripremiti rejonizaciju poljoprivrednih područja u RS-u, koja bi u pojedinim područjima omogućila proizvodnju onih poljoprivrednih kultura koje bi najbolje uspijevale u njima, čime bi ujedno bila povećana i konkurentnost domaćih proizvođača.

Bratić je danas razgovarao i s delegacijom privrednika iz Mađarske koju je predvodio ambasador Mađarske u BiH Imre Varga, o mogućnostima saradnje mađarskih privrednika i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na projektima iz vodoprivrede, stočarstva i prehrambene industrije, za koje bi sredstva mogla da budu dobijena zajedničkim konkuriranjem prema IPA projektima Evropske unije.

Pojedine kompanije iz Mađarske prenijele su iskustva iz stočarstva i izrazile zainteresiranost za privatizaciju Veterinarsko-stočarskog centra u Banja Luci.