biznis
0

Za kupovinu “Union banke” najpovoljnija ponuda varaždinskog “Validusa”

FENA
Poslije mnogobrojnih dosadašnjih tendera za privatizaciju “Union banke”, Komisija za provođenje međunarodnog tendera je završila posao, a Ministarstvo finansija Federacije BiH je uputilo Vladi Federacije BiH izjašnjavanje o prihvatanju izvještaja o provedenom postupku i rezultatima javnog tendera.

Kako se navodi u saopćenju Federalnog ministarstva finansija, najpovoljnijom proglašena je ponuda firme “Validus” d.d. Varaždin, koja podrazumijeva plaćanje cijene za ponuđeni državni kapital u iznosu od 16 miliona KM, uz zadržavanje svih zaposlenih radnika i novo investiranje u banku u iznosu od 15,5 miliona KM. Novi kupac se obavezao da će preuzeti i sve eventualne rizike koji u ovom momentu još nisu precizirani (plaćanje garancija, sudski sporovi itd).

Ova banka, kako se ističe, nema uvjete za dobijanje licence Agencije za osiguranje depozita BiH, niti ih može steći bez promjene postojeće vlasničke strukture kapitala, gdje je 91,44 posto državni kapital, što znatno premašuje limit od 10 posto utvrđen Zakonom o osiguranju depozita u BiH.

Pod ovim uvjetima banka se nalazi u neravnopravnom položaju u odnosu na druge banke, nije konkurentna na tržištu, ne može dobiti poslove na tenderima i niz godina bilježi silazni trend poslovne aktivnosti. Prodajom će se riješiti status banke i spriječiti primjena pozitivnih propisa koji bi je odveli u likvidaciju.

Likvidacijom Banke, kako stojio u saopćenju, najveći dio radnika bi ostao bez posla i iz likvidacione mase se ne bi mogla osigurati sredstva za njihovo socijalno zbrinjavanje. Likvidacija bi i zbog starosne strukture uposlenih mogla imati negativan socijalni učinak, te dovesti na rub egzistencije veći dio od ukupno 179 zaposlenih radnika.