Projekt Novog Grada
44

Za Kongresni centar Sarajevo potrebna eksproprijacija, osim Kuvajćana zainteresovani Kinezi i domaće firme

Piše: I. P.
Mogući izgled Kongresa
Općinsko Vijeće Novi Grad Sarajevo je sjednici održanoj 30. marta 2017. godine donijelo Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta za ovu godinu, kojim je planirano da Općina pristupi stavljanju u funkciju ili uređenju građevinskog zemljišta za "Kongresni centar Sarajevo".

S obzirom na to da je zemljište u državnom vlasništvu, ali u vlasništvu više subjekata, objašnjavaju iz općine, plan je da Novi Grad provede eksproprijaciju kako bi zemljište bilo objedinjeno, čime bi se stekli uslovi za stavljanje na javnu licitaciju za zainteresirane investitore.

"Imamo kontakata s više investitora, među kojima su, između ostalih, iz Kuvajta, Kine, ali i domaći investitori koji su se interesirali za ovaj projekt, tako da će Općina u narednom periodu krenuti u proces objedinjavanja tog zemljišta kako bi bilo moguće provesti licitaciju", rečeno je iz Općine Novi Grad za Klix.ba.

Podsjećamo, Kongresni centar Sarajeva vrijedan 300 miliona KM je zamišljen u neposrednoj blizini zgrade Općine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine, na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara.

Objekt bi sadržavao više sala i dvorana u kojima bi se mogli održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. U sklopu kompleksa postojali bi hotel, shopping centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja te jedan dio stambenog prostora.