SAD
0

Za jedan mjesec posao izgubilo 598.000 ljudi

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Američke Države klize sve dublje u recesiju, pokazuju to i podaci o broju onih koji su ostali bez svojih radnih mjesta u ovoj godini. Trenutno stanje procjenjuje se kao najgore u posljednje 34 godine.

Dok se novi predsjednik Barack Obama trudi da pridobije podršku za nacionalni ekonomski plan oporavka, radnici širom SAD-a dobijaju otkaze. Njih 598.000 izgubilo je posao u januaru 2009., a procenat nezaposlenih podigao se na 7,6 posto.

Republikance u Senatu se upozorava da bi odbijanje predsjedničkog plana oživljavanja američke privrede, u vidu paketa stimulansa teškog 900 milijardi dolara, moglo imati katastrofalne posljedice.

Obama je izjavio da su podaci o otkazima "užasavajuće vijesti" i naglasio potrebu za brzom akcijom.

"Neoprostivo je i neodgovorno dopustiti smetnje dok su milioni Amerikanaca ostali bez posla", rekao je Obama koji je Paula Volckera, bivšeg predsjednika Federalnih rezervi, postavio na mjesto ekonomskog savjetnika koji će biti vođa provedbe panela.

Obama polako gubi strpljenje dok kritičari plana blokiraju njegov prolazak u američkom Senatu. Izrazio je i zabrinutost da bi se odugovlačenje moglo nastaviti.

"Ekonomija koja je već u krizi mogla bi se suočiti sa katastrofom", ponovio je i objasnio da je njegov plan dugoročan i da će biti proveden s neviđenom transparentnošću.

Otkako je počela recesija u SAD-u, posao je u tek nešto više od godinu dana izgubilo preko 3,5 miliona stanovnika. Krajnji rok za konačni prijedlog paketa stimulansa je 16. februar.