21 kilometar
9

Za izgradnju puta Foča - Šćepan Polje potrebno od 69 do 71 milion eura

SRNA
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko izjavio je danas da bi cijena realizacije projekta izgradnje puta Foča-Šćepan Polje u dužini od 21 kilometra trebalo da iznosi od 69 do 71 milion evra.

Jusko je, nakon sastanka sa predsjedavajućim Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Stašom Košaracem i načelnikom opšine Foča Radisavom Mašićem, rekao da je prije dva mjeseca razgovarao sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem i da mu je on iznio prijedlog da se zajedno krene u projekat spajanja BiH i Crne Gore na Šćepan Polju.

"Na istom sastanku dobio sam odgovor da je Crna Gora potpuno spremna da ide prema BiH i da se to isto očekuje i sa naše strane. Imao sam nekoliko sastanaka sa predstavnicima Republike Srpske i parlamentarcima iz Republike Srpske i dobili smo punu podršku", rekao je Jusko novinarima u Sarajevu.

On je pojasnio da Ministarstvo komunikacija i transporta BiH radi na pripremi sporazuma o izgradnji mosta na rijeci Tari i da su kolegama iz Crne Gore predložene tri solucije, istakavši da je crnogorska strana odabrala koja bi to solucija trebalo da bude, te da se u najskorije vrijeme očekuje odgovor iz Crne Gore, nakon čega će biti potpisan sporazum.

Jusko je uvjeren da će ovaj projekat biti realizovan, poput Bosanske Gradiške i Unskosanske pruge, jer nema nijednu prepreku.

Prema njegovim riječima, 6. decembra bit će održana prva sjednica Transportne zajednice u Briselu na kojoj će biti predstavljeni svi ovi projekti.

"Evropski komesar za transport Violeta Bulc je i ranije podržavala ove projekte i imamo razloga za optimizam i da tražimo sredstva od njih da pomognu u realizaciji. Finansiranje mosta Crna Gora plaća u svom dijelu, a BiH svoj dio", istakao je Jusko i dodao da se nada da će u Briselu imati pozitivnih vijesti za realizaciju ovog projekta.

On je konstatovao da podršku projektu daju i Republika Srpska i BiH, ali i lokalna zajednica.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da je današnji sastanak jedan dobar primjer kada lokalna vlast u Foči manifestuje izuzetan stepen odgovornosti prema lokalnoj zajednici.

"Vidljivo je da lokalna vlast u Foči ima ambiciju da se bavi razvojnim programima, a vidljivo je i da ima visok stepen razumijevanja Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, koje je u konačnoj odluci artikulisalo stavove Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske. To je izuzetno dobar primjer kada postoji jedna vrsta koordinacije svih nivoa vlasti da bi određeni razvojni projekti bili realizovani", naveo je Košarac.

On smatra da ima dovoljno optimizma u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH i Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, ali i predanosti lokalnih vlasti u Foči da ovaj posao bude urađen.

Košarac je napomenuo da Foča, uz rafting Tarom i Nacionalni park "Tjentište", predstavlja jednu od turističkih destinacija.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da se put Šćepan Polje-Foča nalazi u jako lošem stanju, jer u njega nije ulagano više od 20 godina, naglasivši da taj put predstavlja najkraću putnu vezu između Podgorice i Sarajeva.

Prema njegovim riječima, taj put za Foču predstavlja veliki privredni kapacitet, pošto preko njega u jednoj sezoni prođe više od 30.000 turista, ali da se zbog lošeg održavanja na njemu dogodio veliki broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

On je dodao da su Juska upoznali i o novoj saobrajćanici koja je napravljena i koja će omogućiti da rafteri koji dolaze na rafting u Foču ne moraju više da prelaze u Crnu Goru kako bi se spuštali, tako da će to dodatno unaprijediti rafting turizam.