biznis
0

Za deset godina privatizacije 380 ugovora

FENA
Od početka procesa privatizacije pa do kraja 2007. u Zeničko-dobojskom kantonu u velikoj i maloj privatizaciji potpisano je 380 kupoprodajnih ugovora.

"S obzirom na to da je u tek 19 slučajeva, odnosno pet posto ukupno potpisanih ugovora vođen postupak raskida ugovora, privatizacijski proces u našem kantonu ne možemo nazvati neuspješnim", izjavila je direktorica Agencije za privatizaciju u Zeničko-dobojskom kantonu, Mufida Džindo.

Međutim, po njenim riječima, u procesu velike privatizacije bilo je malo gotovog novca.

"U velikoj privatizaciji izvršena je prodaja 67 preduzeća. Početna cijena bila je 209,5 miliona KM, a postignuta je cijena od 130,2 miliona KM. Od tog iznosa 63,3 miliona KM su gotova sredstva, a 66,9 miliona KM certifikati", dodala je ona.

U maloj privatizaciji u gotovom novcu naplaćeno je 2,8 miliona KM. Najveći dio naplaćenih sredstava, 29,7 miliona KM utrošeno je na privredni razvoj u ZDK-u.

Oko 9,5 miliona KM utrošeno je za stambeno zbrinjavanje, 9,7 miliona KM utrošeno je za isplatu obaveza preduzeću Hidrogradnja, dok su dva miliona KM prebačena na Escrow račun.

Prema navodima direktorce Džindo, aktuelno je devet tužbi zbog nepoštivanja kupoprodajnih ugovora, a opomene zbog nepoštivanja ugovornih obaveza proteklih dana poslane su i na adresu preduzeća Sloga iz Tešnja i Poljorad iz Zenice.