biznis
3

Yahoo mijenja ime u Altaba nakon prodaje Verizonu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Internetski gigant Yahoo saopćio je u ponedjeljak da će dio kompanije koji ne bude prodat Verizonu promijeniti ime u Altaba.

Osim toga, izvršna direktorica Marissa Mayer nakon 4,5 godine odlazi sa čela odbora firme, ali će nastaviti obavljati direktorski posao i nakon što bude okončan proces preuzimanja temeljnog dijela firme koji planira kupiti kompanija Verizon Communications.

Yahoo je sa Verizonom još u julu 2016. godine dogovorio prodaju tražilice, web portala, oblasti digitalnog oglašavanja, e-maila i medijske imovine po cijeni od 4,83 milijarde američkih dolara. Ono što preostaje od kompanije - 36 posto dionica Yahoo Japana i 16 posto dionica Alibabe te patent portfelje naći će se u vlasništvu holding kompanije Altaba. Taj preostali dio firme nema proizvoda ni uposlenika.

Ipak, strahovalo se da bi nakon prošlogodišnjih hakerskih napada na Yahoo i curenja podataka dogovor o prodaji s Verizonom mogao biti ugrožen, a transakcija možda i otkazana, s obzirom na to da je otkriveno više od milijardu računa klijenata. Direktori Verizona su poručili da im je povezanost s kompanijom Yahoo strateški važna, ali da i dalje istražuju povredu tajnosti podataka.

U saopćenju Yahooa se navodi da će uz Mayer još pet direktora po zaključenju ugovora napustiti funkcije u odboru. Predsjednik odbora bit će Eric Brandt.

Ugovor s Verizonom okončat će 21-godišnje postojanje Yahooa kao nezavisne kompanije. Međutim, ovaj dogovor još uvijek moraju potvrditi regulatori, a očekuje se da bi trebao biti zaključen u prvoj četvrtini 2017. godine.