biznis
0

World Business Forum oduševio poslovne ljude

NINA
World Business Forum, jedan od najprestižnijih američkih poslovnih simpozija koji je održan početkom sedmice u Los Angelesu, okupio je 1.800 vlasnika kompanija i američkih menadžera koji su imali priliku prisustvovati predavanjima desetak iznimnih predavača.

Cijena ulaznice od 2.500 dolara po osobi, čini se, nije bila problem brojnim poslovnim ljudima koji su na simpozij stigli gotovo iz cijelog svijeta da bi uživo vidjeli i slušali predavače poput Jacka Welcha, Loua Gerstnera Jr. ili Rudyja Giulianija.

Simpozij je otvorio Michael Porter, profesor na Harvard Business School i direktor Instituta za strategije i konkurentnost, koji je održao predavanje o temi strategije.

Drugi dan simpozija počeo je Jim Collins, bivši profesor stanfordskog univerziteta kojeg je Fortune Magazine nazvao jednim od najutjecajnijih teoretičara menadžmenta. Njegova istraživanja redovito prenose The Economist, BusinessWeek, Newsweek i Harvard Business Review.

U svome predavanju Jim Collins je isticao što razdvaja dobre kompanije od najboljih. Veličina menadžera, kaže, nije posljedica okolnosti nego vlastitih odluka i discipline, te vodstvo ne počinje s onim što radiš, nego s kim.

Ovaj WBF je organizirala kompanija HSM Group, a sljedeći organizira u New Yorku u septembru ove godine.