Širenje mreže
167

Wizz Air: Otvaranje baze u Sarajevu je odgovor na krizu i dopuna letova iz Tuzle

R. D.
Avion Wizz Aira na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Avion Wizz Aira na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Uvođenje devet novih linija aviokompanije Wizz Air te otvaranje baze na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jedna je od najboljih poslovnih vijesti od početka nove godine. O svemu tome za Klix.ba je govorio Andras Rado, viši menadžer korporativnih komunikacija u Wizz Airu.

Na početku razgovora zanimalo nas je kako je Wizz Air donio odluku da Međunarodni aerodrom Sarajevo postane nova baza ove kompanije te koliko je na to utjecala odluka Federalne vlade da odgodi naplatu dividende od ovog javnog preduzeća. Zanimalo nas je i jesu li u tome pomogli pandemija i moguće smanjenje troškova koje je prethodno nametnuo Međunarodni aerodrom Sarajevo.

"Wizz Air je uvijek zainteresiran za širenje svoje mreže i kontinuirano traži nove mogućnosti na tržištu. Otvaranje baze u Sarajevu odgovor je na rastuću potražnju u kombinaciji s atraktivnim cijenama na aerodromu. Uvjereni smo da će nove rute biti popularne, a prvi dani prodaje su zaista obećavajući", kaže Rado.

Andras Rado
Andras Rado

Wizz Air je postavio visoke ciljeve za nove operacije u Sarajevu, pitali smo ih kojim bi brojevima bili zadovoljni na kraju ove godine.

"Prodaja zaista djeluje obećavajuće i očekujemo da ćemo na tim linijama prevesti veliki broj putnika. Također, očekujemo da ćemo tokom ljetne sezone moći upravljati sa 80% kapaciteta svoje mreže letova", odgovorio je.

Pitanje koje postavlja naša javnost je i šta ova odluka znači za Tuzlu, raniju Wizz Airovu bazu, koja je godinama imala odlične rezultate, odnosno da li je baza u Sarajevu konkurencija tuzlanskoj.

"Sarajevo će dopuniti naše operacije u Tuzli, a mi smo i dalje posvećeni tuzlanskoj bazi. Zadržat ćemo dva aviona koja imaju sjedište (bazu) u Tuzli", kazao je on.

Nismo mogli preskočiti ni glavnu poslovnu temu, borbu protiv pandemije koronavirusa s kojom se ova kompanija uspješno nosi.

"Aviokompanija je bila i još uvijek je finansijski vrlo stabilna. Kada je prošle godine počela pandemija i s njom ograničenja, imali smo više od 1,5 milijardi eura gotovine. Iako Wizz Air nije imun na trenutnu krizu, zahvaljujući strogoj kontroli troškova, snažnoj finansijskoj poziciji i agilnom pristupu, aviokompanija je nastavila razvijati svoju pokrivenost otvaranjem 14 novih baza i dodavanjem više od 300 novih linija u svoju mrežu 2020. godine. Za to vrijeme nam je isporučeno 16 potpuno novih aviona", kazao je Rado na kraju za Klix.ba.