biznis
4

Wizz Air neće letjeti iz Banje Luke jer bi korist imali samo građani?!

Klix.ba
Predstavnici Republike Srpske nisu uspjeli postići obostrano prihvatljiv dogovor sa mađarskom niskobudžetnom kompanijom Wizz Air, potvrdio je za Nezavisne novine Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS. Razlog? Eventualnu korist bi imali samo građani.

Nezavisne podsjećaju da pregovori između predstavnika Vlade RS, Aerodroma Banja Luka i mađarske kompanije traju pola godine.

Ministar Čubrilović je rekao kako aranžman s Wizz Airom nije povoljan, jer kompanija traži subvenciju i plaćanje unaprijed.

"Nažalost, mi nismo mogli prihvatiti uslove koje su oni tražili. Prema tome, nije to tako kao što se predstavlja, ne dolaze oni ništa da daju, nego dolaze da uzmu", rekao je Čubrilović.

On je istakao da bi Wizz Air letio samo dotle dok avans koji bi dala Vlada RS pokriva njihov nedostatak ili gubitke na letu.

"Nije istina da te niskobudžetne kompanije daju povoljne i niske cijene. Oni te cijene nadoknađuju u dogovoru sa državama i kompanijama", rekao je Čubrilović.

Davorin Mihić, direktor banjalučkog aerodroma, rekao je da aerodrom ne bi imao finansijske koristi u slučaju dogovora sa Wizz Airom.

"Oni su vrlo teški oko plaćanja usluga dok smo s njima pregovarali, tako da mi ama baš nikakve koristi finansijske od njih nemamo. Od njih koristi bi eventualno imali naši građani jer bi ljudi dobili mogućnost da lete po niskim cijenama. S te strane bi bilo koristi jer je jedna od svrha aerodroma da građanima omogući da lete. Ali mi kao aerodrom ne bismo imali koristi", rekao je Mihić.

Na pitanje kako se isplati da lete iz Tuzle, on je rekao da kanton plaća velike subvencije Wizz Airu za te letove, što im omogućava da održavaju te linije.

Mihić je precizirao da su iz Wizz Aira tražili da aerodrom subvencionira gorivo, jer litar kerozina na banjalučkom aerodromu sada košta blizu 1,8 eura, dok je, kako je istakao, Wizz Air bio spreman platiti 1,2 eura po litru.