biznis
0

Wen Jiabao: Prioritet Kine u ovoj godini borba protiv inflacije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bavljenje rekordnom inflacijom jedan je od vodećih zadataka kineske vlade u ovoj godini, izjavio je premijer Wen Jiabao u srijedu.

Inflacija je porasla na 7,1 posto u januaru - na najviši nivo u više od decenije, a ankete javnosti pokazuju da je to jedan od najvećih predmeta zabrinutosti među Kinezima.

Govoreći na otvaranju redovnog godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta, on je izjavio da će se ekonomski rast usporiti na oko osam posto, javio je BBC.

Kineski političari su zabrinuti da bi povećane cijene hrane mogle dovesti do nezadovoljstva javnosti i socijalnih nemira, javljaju dopisnici.

Cijene, posebno za osnovne potrepštine kao što su svinjetina i jaja, značajno su porasle u prošloj godini u Kini, djelimično i zbog straha od problema u snabdijevanju.

Neuobičajeno hladna zima u južnoj Kini u ovoj godini također je naškodila usjevima žitarica, dodatno povećajavući cijene.

Ekonomisti vjeruju kako će Kina biti u stanju da kontrolira inflaciju, ali izgleda da vlada prepoznaje opasnost od rasta cijena.

U svom radnom izvještaju na početku zasjedanja kineskog Narodnog kongresa (NPC), premijer Wen se usmjerio na kontroliranje inflacije.

"Prošlogodišnje povećanje cijena još ima snažne posljedice a nekoliko faktora stvara inflatorni pritisak", kazao je.

Premijer Wen izjavio je da bi potrošački indeks cijena u ovoj godini trebao ostati na oko 4,8 posto.

U cilju suzbijanja inflacije, vlada će povećati proizvodnju osnovnih potrepština kao što su žitarice i jestivo ulje.

Ona će također spriječiti da se dragocjene obradive površine koriste za gradnju i da se kontrolira količina žitarica koje se izvoze.

Premijer je izjavio da će ekonomski rast biti neznatno niži nego u 2007., kada je iznosio 11,4 posto, jer vlada želi izbalansiraniji razvoj.

"Primarni zadatak u ovoj godini bit će da spriječimo da brzi ekonomski rast postane usijani rast", kazao je.

Kineski premijer, suočen sa brojnim izazovima na socijalnom planu, obećao je danas da će njegova vlada raditi efikasnije na uspostavljanju pravednijeg društva.

"Savršeno smo svjesni da još postoji puno problema koje treba riješiti na planu ekonomskog i socijalnog razvoja", rekao je premijer, pozivajući na "opću mobilizaciju" u "rješavanju problema vezanih za vitalne interese stanovništva".

Premijer je rekao da vlada planira da izdvoji 276,2 milijarde juana (38,8 milijardi dolara), što je 20 posto više u odnosu na 2007., "kako bi se ubrzalo uspostavljanje sistema socijalne zaštite" u Kini, ali i da će vojni budžet biti povećan za 17,6 odsto.

Wen je rekao da su prosečna primanja stanovnika grada u prošloj godini iznosila 13.786 juana (1.350 dolara), a poljoprivrednika 4.140 juana.

Kineski premijer je takođe saopštio da je namjera njegove vlade da unaprijedi više od 7.700 sigurnosnih standarda za hranu, lijekove i drugu robu kako bi osigurala kvalitet kineskih proizvoda.

"Imperativ je da se naš narod osjeća sigurno kada je riječ o sigurnosti hrane i druge robe i da naši proizvodi namijenjeni izvozu imaju dobru reputaciju", rekao je Wen.

Kineski premijer se u govoru osvrnuo i na pitanja korupcije, zagađenja životne sredine, kao i na vanjsku politiku zemlje.

Kada je riječ o korupciji, Wen je rekao da vlada namjerava da se odlučno obračuna i privede pravdi sve koji krše zakon.

Premijer je obećao veća izdvajanja za rješavanje pitanja otpada, čistih izvora energije i prečišćavanje zagađenih rijeka i jezera.

Jedan od najvećih aplauza delegata premijer je dobio pošto je poručio Tajvanu da kineske vlasti nikada neće odustati od principa "jedna Kina", po kome taj otok, koji 22. marta namjerava da, uz predsjedničke izbore, održi referendum o nezavisnosti, i matica, predstavljaju jednu suverenu državu.

Dvosedmično zasjedanje NPC-a privlači delegate širom Kine na uglavnom ceremonijalni skup na kojem je ograničena javna debata.

Oni će raspravljati o brojnim temama, poput predstojećih Olimpijskih igara i restrukturiranja vladinih agencija.