{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


WEF: Najveće prijetnje svijetu američka recesija, nafta i nedostatak hrane

F
9.1.2008. u 18:06
0
0
WEF: Najveće prijetnje svijetu američka recesija, nafta i nedostatak hrane
0
WEF: Najveće prijetnje svijetu američka recesija, nafta i nedostatak hrane
Svjetski gospodarski forum (WEF) objavio je izvještaj u kojem se ističe da će 2008. biti godina u kojoj će najveće prijetnje svijetu biti američka recesija, porast cijene nafte i nedostatak hrane.
U izvještaju pod nazivom "Globalni rizici 2008." WEF navodi da bi se u ovoj godini mogao dogoditi oštar pad poslovnih i gospodarskih aktivnosti u svijetu. Bojazni zbog američke recesije, u susretu s vrtoglavim porastom cijena nafte, zamijenile su terorizam, pandemije bolesti i kratkoročne katastrofe uslijed klimatskih promjena kao glavnu brigu globalnih poslovnih čelnika.

Izvještaj, nastao na temelju procjena više od stotinu poslovnih čelnika, političara, znanstvenika i drugih vodećih akademika, identificirao je probleme koji će biti u samoj srži agende godišnjeg sastanka Svjetskoga gospodarskog foruma u švicarskom Davosu krajem ovog mjeseca.

Prema izvještaju WEF-a, uz problem sustavnog finansijskog rizika, uz najavljenju američku recesiju i dvojbu da li sve veća potrošnja u Aziji može biti dovoljno jak pokretač globalnog gospodarstva, kao ostali vodeći rizici ističu se sigurnost hrane, ranjivost globalnog lanca opskrbe i energetika.

Prošle su godine cijene osnovnih živežnih namirnica porasle do rekordnih visina, a zabilježene su i "pobune zbog hrane". Globalne rezerve hrane najniže su u posljednih 25 godina.
I dok su napredak u tehnologiji i globalnoj logistici, s istovremenim ukidanjem trgovinskih barijera, doveli do povijesne ekspanzije međunarodne i međuregionalne trgovine u posljednjih 20 godina, tvrtke i vlade koje ovise o vanjskoj opskrbi suočene su s prekidima lanaca opskrbe.

Dostupnost energetskih resursa ključ je globalne ekonomije, ali je sigurna i održiva opskrba, uz vođenje računa o učinku staklenika, vrlo problematična. Uz to se, prenosi Hina, do 2030. godine, očekuje porast potražnje nafte za 37 posto.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: