{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


WEF: Najveće prijetnje svijetu američka recesija, nafta i nedostatak hrane

F
9.1.2008. u 18:06
0
0
WEF: Najveće prijetnje svijetu američka recesija, nafta i nedostatak hrane
0
WEF: Najveće prijetnje svijetu američka recesija, nafta i nedostatak hrane
Svjetski gospodarski forum (WEF) objavio je izvještaj u kojem se ističe da će 2008. biti godina u kojoj će najveće prijetnje svijetu biti američka recesija, porast cijene nafte i nedostatak hrane.
U izvještaju pod nazivom "Globalni rizici 2008." WEF navodi da bi se u ovoj godini mogao dogoditi oštar pad poslovnih i gospodarskih aktivnosti u svijetu. Bojazni zbog američke recesije, u susretu s vrtoglavim porastom cijena nafte, zamijenile su terorizam, pandemije bolesti i kratkoročne katastrofe uslijed klimatskih promjena kao glavnu brigu globalnih poslovnih čelnika.

Izvještaj, nastao na temelju procjena više od stotinu poslovnih čelnika, političara, znanstvenika i drugih vodećih akademika, identificirao je probleme koji će biti u samoj srži agende godišnjeg sastanka Svjetskoga gospodarskog foruma u švicarskom Davosu krajem ovog mjeseca.

Prema izvještaju WEF-a, uz problem sustavnog finansijskog rizika, uz najavljenju američku recesiju i dvojbu da li sve veća potrošnja u Aziji može biti dovoljno jak pokretač globalnog gospodarstva, kao ostali vodeći rizici ističu se sigurnost hrane, ranjivost globalnog lanca opskrbe i energetika.

Prošle su godine cijene osnovnih živežnih namirnica porasle do rekordnih visina, a zabilježene su i "pobune zbog hrane". Globalne rezerve hrane najniže su u posljednih 25 godina.
I dok su napredak u tehnologiji i globalnoj logistici, s istovremenim ukidanjem trgovinskih barijera, doveli do povijesne ekspanzije međunarodne i međuregionalne trgovine u posljednjih 20 godina, tvrtke i vlade koje ovise o vanjskoj opskrbi suočene su s prekidima lanaca opskrbe.

Dostupnost energetskih resursa ključ je globalne ekonomije, ali je sigurna i održiva opskrba, uz vođenje računa o učinku staklenika, vrlo problematična. Uz to se, prenosi Hina, do 2030. godine, očekuje porast potražnje nafte za 37 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: