biznis
36

WeAreDevelopers konferencija dovodi osnivača Applea, Stevea Wozniaka u Beč

Klix.ba
Developerska konferencija koja se održava u Beču snažno raste i dovodi istaknute govornike. Među mnogima najavljen je i osnivač kompanije Apple, Steve Wozniak, a koji će se obratiti pred 10.000 posjetilaca tokom trajanja konferencije od 16. – 18. maja naredne godine.

Vodeća evropska konferencija za programere koja se održava u Beču ugostit će osnivača kompanje Apple, Steve Wozniaka. Poznati "Woz" (67) će u maju 2018. godine biti jedan od glavnih govornika WeAreDevelopers konferencije. Wozniak je 1976. godine, zajedno sa svojim kolegom Steve Jobsom osnovao kompaniju Apple.

"Učešće osoba kalibra poput Steve Wozniaka govori o značaju WeAreDevelopers konferencije i pokazuje da je WeAreDevelopers postao internacionalno prepoznatljiv brend", navodi Sead Ahmetović, jedan od organizatora konferencije i suosnivač WeAreDevelopers.

Pored legendarnog "Woza" na konferenciju ponovo dolazi i John Romero, jedan od kreatora planetarno poznatih igara "Doom" i "Quake". Također, Romero je najavljen kao keynote govornik, usljed ogrome mase pozitivnih komentara nakon prethodnog gostovanja na konferenciji. Ovaj put će mu se pridružiti i supruga Brenda, koja je također programer. Pored Romera i Wozniaka potvrđeni su i drugi međunarodni govornici, uključujući Renaud Visage, jednog od suosnivača kompanije Eventbrite, Angie Jones, automatizacijskog inženjera u sveprisutnom Twitteru, te Feross Aboukhadijeh iz WebTorrenta. Najavljeni su i govornici iz Nginxa, Amazona, Microsofta i mnogih drugih svjetskih IT kompanija.

"WeAreDevelopers pomaže ojačati Austriju kao mjesto poslovnih susreta i Beč kao tehnološki centar na međunarodnoj sceni", kaže Benjamin Ruschin, jedan od suosnivača WeAreDevelopers.

Od 1. decembra, otvoren je poziv za prijavu govornika, gdje se developeri iz svih zemalja mogu prijaviti za prezentacije vlastitih ideja i tako se predstaviti međunarodnoj publici.

"Svi programeri su dobrodošli da pošalju svoje ideje za vlastita predavanja kako bi podijelili svoje znanje s drugim programerima na konferenciji", navodi Thomas Pamminger, suosnivač WeAreDevelopers.

Snažan rast konferencije se očekuje i naredne godine. Tokom događaja u 2017. godini, zabilježeno je preko 4.000 posjetitelja, od kojim je nekoliko stotina iz naše regije, u bečku Marxhalle tokom trajanja dvodnevnog događaja. Naredne godine, od 16. – 18. maja, očekuje se između 8.000 i 10.000 posjetilaca na novoj lokaciji, u Austria Center u Beču. Rezervacija ulaznica je već počela ( https://www.wearedevelopers.com/congress), po early bird cijenama od 299 EUR po učesniku.