{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


WB: Program Global Development Marketplace 2008

F
30.1.2008. u 12:43
0
0
WB: Program Global Development Marketplace 2008
0
WB: Program Global Development Marketplace 2008
Program Global Development Marketplace (Globalno razvojno tržište, DM) za 2008. godinu, koji je Svjetska banka pokrenula ove godine, osigurat će grantove u vrijednosti više od četiri miliona USD za inovativne, lokalne projekte koji pružaju jedinstvena rješenja za održivu poljoprivredu.
Prijave treba slati putem internetske prezentacije na adresi www.developmentmarketplace.org, do 21. marta.

Pobjednici će biti proglašeni u Washingtonu u septembru i mogu da prime grantove do 200.000 USD u grantovskom (nepovratnom) finansiranju za implementaciju u toku perioda dužeg od dvije godine.

“Osnovni kriterij u ovom takmičenju je inovativno razmišljanje", rekao je direktor Rezidentne kancelarije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Marco Mantovanelli.

“Nekoliko nevladinih organizacija, udruženja i firmi iz Bosne i Hercegovine prethodnih godina je pobijedilo na ovim takmičenjima i nadam se da će građansko i poslovno društvo u BiH opet da dostavi mnoštvo prijava i nastavi svoju pobjedničku tradiciju”, dodao je Mantovanelli.

Kao i ranija globalna takmičenja, takmičenje DM2008. je otvoreno za prijave organizacija kao što su grupe građanskog društva, fondacije i razvojne agencije koje imaju kancelarije u zemlji u kojoj bi se projekti implementirali. Drugi podnosioci prijava, pojedinci, vladine institucije i preduzeća, mogu se prijaviti samo ako rade s lokalnim partnerom.

“Program Development Marketplace predstavlja mehanizam koji se već dobro pokazao u identifikaciji inovativnih projekata s velikim razvojnim potencijalom”, izjavila je potpredsjednik Mreže za održivi razvoj (Sustainable Development Network) Katherine Sierra.

Takmičenje za 2008. godinu, koje zajednički vode timovi Svjetske banke za program Development Marketplace i za poljoprivredu i ruralni razvoj, usmjeren je na tri podteme - povezivanje farmera koji se bave poljoprivredom manjeg obima i tržišta za impute i proizvode; unapređivanje dostupnosti zemljišta i vlasništva nad zemljištem za siromašne farmere; te promoviranje poljoprivrednih službi usmjerenih na zaštitu životne sredine pri rješavanju pitanja vezanih za promjene klime i očuvanje biodiverziteta.

Te podteme proistekle su iz nedavno objavljenog Izvještaja o razvoju u svijetu (World Development Report, WDR) Svjetske banke za 2008. godinu, koji je ponovno ukazao na konsenzus o pozitivnoj ulozi koju poljoprivreda može igrati kao pokretač rasta, instrument za smanjivanje stepena siromaštva i osiguravalac usluga vezanih za zaštitu životne sredine.

Program Development Marketplace je pokrenut 1998. godine kao interno takmičenje Svjetske banke za finansiranje inovativnih ideja koje nisu bile prihvaćene u okviru uobičajenog sistema finansiranja.

Od tada su takmičenja Development Marketplace globalna, regionalna i posvećena pojedinačnim zemljama dovela do dodjeljivanja više od 46 miliona USD za gotovo 300 projekata širom svijeta.

Ta takmičenja se održavaju svakih 12-18 mjeseci i uključuju otvoren proces izbora u koji su uključene stotine razvojnih eksperata i unutar Svjetske banke i izvan nje.

Ovogodišnje takmičenje ima za cilj da mobilizuje objedinjene iznose od više od četiri miliona US$ za pružanje podrške inkubaciji 25-30 inovativnih ideja za unapređivanje održive poljoprivrede u zemljama u razvoju.

Oko 100 finalista će se natjecati za grantove i učestvovati u aktivnostima razmjene znanja na završnoj manifestaciji takmičenja koja će biti održana u atrijumu glavnog kompleksa zgrade Svjetske banke u Washingtonu DC 24. i 25. septembra, saopćeno je iz Ureda Svjetske banke u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: