Neočekivani krah
45

Wataniya Airways suspendovala sve operacije, ukida se i linija između Sarajeva i Kuvajta

Klix.ba
Kuvajtska aviokompanija Wataniya Airways otkazala je sve letove nakon "neočekivanih okolnosti" koje se, kako je rekao direktor Ali Al-Fozan, nisu mogle izbjeći.

Kao posljedica toga otkazana je i linija Kuvajt - Sarajevo koja je imala pet letova sedmično ovog ljeta. Wataniya je planirala ubaciti i šesti avion od 12. augusta, ali je zapala u poteškoće nakon što su se pokvarila tri aviona.

Pokušali su unajmiti dva aviona od grčke kompanije Olympus Airways, ali im je to blokirala Direkcija civilne avijacije Kuvajta zbog problema s reputacijom Olympusa. Zbog toga je raskinut ugovor o najmu.

Iz kompanije ističu da su kao rezultat toga morali smanjiti operacije za 50 posto, zbog čega su dobili upozorenje Direkcije civilne avijacije Kuvajta da će im dozvola biti ukinuta.

Uprava je kazala kako planira poduzeti potrebne korake da oživi avioliniju nekada u budućnosti.

Wataniya Airways otkazivala je letove za Istanbul, Sarajevo i Baku, zbog čega su najviše problema imali putnici koji su ostali na aerodromima. Kompanija je upozorena da u potpunosti izmiri troškove putnicima koji su u ovim slučajevima pretrpjeli štetu.