{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wall Street: Bonusi manji za 20 do 30 posto

F
9.11.2011. u 11:38
0
0
Wall Street: Bonusi manji za 20 do 30 posto
0
Wall Street: Bonusi manji za 20 do 30 posto
Foto: AP
Kompanije na Wall Streetu neće ove godine moći da isplate svojim menadžerima velike bonuse zbog pogoršanja finansijske situacije, pa će premije rukovodiocima i saradnicima vodećih američkih finansijskih firmi biti snižene prosječno za 20 do 30 posto u poređenju sa 2010. godinom, prognozirala je konsultantska firma Johnson Associates.
Smanjenje bonusa, koji ne uključuju plate zaposlenih, predstavlja odraz pogoršanja finansija mnogih banaka i investicionih kompanija. Osim smanjenja bonusa, finansijske kompanije smanjuju i broj zaposlenih i pokušavaju da uštede i na drugim rashodima, objavljeno je na sajtu finmarket.ru, pozivajući se na pisanje Wall Street Journala.

"Početak ove godine je za Wall Street mnogo obećavao, ali nade u velike bonuse od ljetos postaju sve mračnije", ukazao je izvršni direktor Johnson Associates Alan Johnson.

"Prosječna premija jednog izvršnog direktora će ove godine iznositi oko 900.000 dolara, što je smanjenje u odnosu na 1,2 miliona dolara u 2010.", rekao je Johnson.

Kvartalna prognoza kompanije Johnson Associates isplata bonusa zasnovana je na raspoloživim slobodnim podacima i povjerljivim anketama zaposlenih u investicionim i komercijalnim bankama i kompanijama za upravljanje aktivama.

Najveće smanjenje bonusa, za 45 posto, pretrpiće ove godine trgovci obveznicama s fiksnim prinosom, dok će premije brokera na tržištu akcija i vodećih menadžera investicionih kompanija opasti za 20-30 posto.

Kompanija Johnson, međutim, ne isključuje mogućnost blagog povećanja bonusa u oblasti bankarskih usluga stanovništvu i pružanja finansijskih savjeta veoma bogatim klijentima, mada to povećanje vjerovatno neće biti veće od pet posto.

U 2012. godini bi trebalo da dođe do znatnog povećanja bonusa kao rezultat smanjenja broja zaposlenih jer će ukupan obim premija biti raspodjeljen među manjem brojem saradnika, javlja u srijedu Tanjug.

Tokom posljednja dva mjeseca širom svijeta je protutnjao talas protesta protiv Wall Streeta.

Akcija pokreta "Okupirajmo Wall Street" počela je u New Yorku gdje su oni, koji sebe nazivaju "99 posto" izašli na ulice u znak protesta protiv ekonomske politike preostalih jedan posto bogatih Amerikanaca koji u svojim rukama drže više od 90 posto nacionalnog bogatstva.

Oni su time pokušali da privuku pažnju američkih vlasti na socijalne probleme stanovništva, nezaposlenost koja premašuje devet posto, korupciju, nasilje korporacija i skupo obrazovanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: