biznis
0

Wal Street Journal: Rastu izgledi za recesiju u SAD-u

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ispitivanje ekonomista koje je proveo poslovni dnevnik The Wall Street Journal (WSJ) ukazalo je na povećane izglede za recesiju u SAD-u u ovoj godini i rastuće inflatorne pritiske, neugodnu mješavinu koja može odigrati važnu ulogu u oblikovanju predsjedničke kampanje 2008. i staviti Federalne rezerve (središnja banka) pred velike izazove, izvještava taj list u petak.

U najnovijem mjesečnom istraživanju WSJ-a, ekonomisti su procijenili kako su izgledi za recesiju 42 posto, što je porast u odnosu na 38 posto iz decembra i 23 posto od prije šest mjeseci.

U prosjeku, 54 anketirana stručnjaka predviđaju da će američko gospodarstvo rasti po stopi manjoj od dva posto u prvom i drugom tromjesečju 2008. Federalne rezerve (FED) predvidjele su rast od 1,8 do 2,5 posto u istom razdoblju.

"Američko gospodarstvo bit će u 2008. poput mačke ne vrućem limenom krovu, koja je već iskoristila osam od devet svojih života", ocijenio je Stuart Hoffman iz banke PNC Financial service group Inc.

Hoffman posebno upozorava na "kumulativni učinak rastuće nezaposlenosti, rastućih cijena nafte i teškoća na kreditnom i stambenom tržištu na psihologiju".

Na političkom polju, većina ispitanih očekuje da će ove godine demokrat biti izabran za predsjednika SAD-a, iako oni osobno preferiraju republikanca.

Oko 56 posto ih ne odobrava način na koji gospodarstvo vodi predsjednik George W. Bush, što se gotovo poklapa s nedavnim ispitivanjem javnosti WSJ/NBC Newsa, u kojem je bilo 59 posto nezadovoljnih.

Trojica ekonomista predviđaju recesiju u 2008. Ono što je aktiviralo alarm recesije je skok nezaposlenosti u decembru na pet posto.

Ekonomisti predviđaju da će stopa nezaposlenosti rasti na 5,1 posto do juna i na 5,2 posto do decembra, te da će se u 2008. mjesečno otvarati 74.000 radnih mjesta, što je najmanje od 2004.

Također očekuju jačanje pritiska cijena po stopi od 2,7 posto do juna, kao i da će FED smanjiti sadašnju referentnu kamatnu stopu od 4,25 posto za najmanje pola postotka u prvoj polovici 2008.