{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vulkani na Islandu će proizvoditi električnu energiju za Veliku Britaniju

29.10.2015. u 09:16
30
13
Vulkani na Islandu će proizvoditi električnu energiju za Veliku Britaniju
30
Vulkani na Islandu će proizvoditi električnu energiju za Veliku Britaniju
Domovi u Velikoj Britaniji za 10 godina bi mogli imati električnu energiju koju će proizvoditi vulkani na Islandu putem električnih cijevi pod morem.
Interkonektor vrijedan nekoliko milijardi dolara dovodit će geotermalnu energiju sa Islanda direktno u Veliku Britaniju.

Britanski premijer David Cameron, koji je prvi premijer ove zemlje u posjeti Islandu od Winstona Churchilla 1941. godine, kazao je da će biti oformljeni timovi koji će provesti istraživanja kojim će se ispitati izvedivost projekta.

Ukoliko se pronađe uspješno rješenje, džinovski hidroelektrični kabl između dvije zemlje bi trebao biti izgrađen tokom decenije.

Island se uglavnom (95 posto) snabdijeva strujom iz hidro i geotermalne energije. Službenici su rekli da bi uspostavljanje ovakvog obnovljivog električnog sistema u Velikoj Britaniji moglo doprinijeti većoj sigurnosti koja ima problema s nedostatkom struje.

Vlasnici stanova upozoreni su da bi mogli dobiti veće račune za struju jer su neke stanice za električnu energiju "na izmaku snaga".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: