biznis
0

VTKBiH: Promocija izvještaja o acquis auditima

FENA
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH u četvrak će biti predstavljen Izvještaj o rezultatima procjene usaglašenosti domaćih kompanija sa zakonodavstvom i standardima Evropske unije, odnosno acquis auditma provedenim u okviru PACE projekta (Partners for Acquis Compliance and Energy Efficiency).

Inače, PACE projekt od decembra 2010. implementira Eurokomora u partnerstvu s komorama šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Srbija).

Koordinator projekta za BiH je Vanjskotrgovinska komora BiH, uz učesće i drugih privrednih komora u BiH. U okviru ovog projekta je i realizirana obuka uposlenika privrednih komora iz navedenih zemalja u oblasti procjene usaglašenosti domaćih kompanija sa zakonodavstvom i standardima Evropske unije (tzv. acquis audit).

Fokus ovih audita je bio na procjeni nivoa usaglašenosti poslavanja kompanija s EU standardima u nekoliko oblasti: zaštita okoliša, zdravlje i sigurnost na radu, sigurnost hrane, hemikalije i CE označavanje, saopćeno je iz VTKBiH.