biznis
0

VTK BiH: Ostvarujemo suficit samo sa Crnom Gorom

FENA
Crna Gora
Crna Gora
Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri BiH u prvih pet mjeseci ove godine i dalje su susjedne zemlje i pojedine članice Evropske unije.

Prema grupama zemalja, najznačajniji vanjskotrgovinski partner je Evropska unija, dok se pojedinačno izdvajaju Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Njemačka, Slovenija, Italija...

Najveći porast izvoza u tom periodu ostvaren je na tržištima Mađarske (49 posto), Srbije, Crne Gore (39 posto), Austrije (31 posto) i Hrvatske (28 posto), dok je znatno smanjen izvoz u SAD (za 50 posto).

Najveći porast uvoza ostvaren je u trgovini sa SAD (137 posto), Turskom (41 posto), Austrijom (40 posto), Italijom (35 posto) i Mađarskom (30 posto), dok je smanjen samo uvoz iz Češke (za 11 posto).

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, pokrivenost uvoza izvozom u razmjeni s najznačajnijim partnerima nije porasla, a suficit ostvarujemo samo u trgovini s Crnom Gorom i nekim manje značajnim partnerima (Luksemburg, Portugal, Bugarska i Albanija).

Značajniji nivo pokrivenosti uvoza izvozom BiH je ostvarila s Italijom (77,50 posto), SAD (62,16 posto) i Njemačkom (60,67 posto), dok je odnos s ostalim značajnim partnerima znatno nepovoljniji i većinom znatno manji od 50 posto.