{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Vrućine u augustu smanjile prodaju H&M-a

F
FENA
17.9.2012. u 12:58
0
0
Vrućine u augustu smanjile prodaju H&M-a
0
Vrućine u augustu smanjile prodaju H&M-a
Švedski lanac trgovina odjećom H&M neočekivano je u ponedjeljak izvijestio o padu prodaje u augustu, navodeći kao razlog val vrućine na ključnim evropskim tržištima zbog kojeg kupci nisu bili raspoloženi za posjete trgovinama.
Iz H&M-a su izvijestili da je u augustu prodaja u trgovinama otvorenima godinu dana ili dulje pala četiri posto iskazano u lokalnim valutama, javljaju agencije.

Analitičari su očekivali njen rast za jedan posto.

"Na prodaju u augustu negativno je utjecala u prvom redu ekstremna vrućina na čitavom nizu evropskih tržišta", stoji u saopćenju švedskog preduzeća.

Ukupna je prodaja u augustu, inače posljednjem mjesecu trećeg poslovnog tromjesečja H&M-a, porasla šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Analitičari su očekivali 11-postotni rast.

Švedsko preduzeće ima više od 2.600 trgovina na 44 tržišta u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi.

U Njemačkoj, najvećem pojedinačnom tržištu H&M-a, prodaja odjeće pala je u prošlom mjesecu dva posto, pokazuju podaci industrije.

U švedskom poduzeću izdvajaju značajan negativan utjecaj valutnih tečajeva u trećem poslovnom tromjesečju zbog osjetnog jačanja švedske krune ponajprije prema euru.

U razdoblju od junaa do augusta promet je porastao sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godiine i iznosio je 28,8 milijardi kruna (4,4 mlijarde dolara).

Analitičari su očekivali njegov rast za devet posto, na 29,5 milijardi kruna.

Švedska kompanija objavit će cjelovit izvještaj za treće poslovno tromjesečje 27. septembra.

U drugom poslovnom tromjesečju dobit H&M-a nadmašila je očekivanja zahvaljujući fokusiranosti na niske cijene, stabilizaciji cijena inputa i proširenom prisustvu na svjetskim tržištima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: