Mostar
0

Vrt tvornice Aluminij bogat hiljadama voćaka

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mostarska tvornica Aluminij u svome Vrtu s preko 400 000 kvadratnih metara površine i ove godine proizvest će značajne količine voća i povrća.

Kako Fena doznaje od glasnogovornika te tvornice Darke Juke, svake godine se zasadi novih hiljadu sadnica voća.

"Trenutno je u vrtovima Aluminija zasađeno ukupno 3 500 stabala jabuka, 700 stabala šljive 'stanley' , te po 500 stabala badema i masline. Također, u Vrtu je zasađeno 300 stabala višnje, 200, smokava, 100 stabala japanske jabuke i 100 stabala marelice, kaže Juka.

Radnici Aluminija svake godine zasade i nove čokote vinove loze, pa je nedavno zasađeno novih pet hiljada loza najplemenitijih sorti "blatine" i žilavke", tako da sada ima zasađenih oko 65 000 komada vinove loze.

Naime, Aluminij proizvodi vino u vlastitom aranžmanu i od 2001. godine posjeduje vlastiti vinski podrum koji ima kapacitet od 40.000 litara. Na velikom dijelu kvadratnih metara Vrta zasadi se svake godine povrće: paradajz, paprika, patlidžani i krastavci, dok se u zimi, u plastenicima, uglavnom sije blitva, salata, špinat, te jagode.

Na održavanju i njihovu razvoju rade radnici s profesionalnim oboljenjima i smanjenom radnom sposobnošću.

Sva je proizvodnja namijenjena dijelom za potrebe tvornice, a samo dijelom za komercijalne svrhe. Spomenimo također da svake godine Aluminij svojim proizvedenim kulturama iz voćnjaka, vinograda i plastenika daruje one u stanju socijalne potrebe.