"Stranjani" opominju
0

Vrijeme je da više sredstava bude uloženo u rudnike

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na sjednici Predsjedništva i Odjela zaštite na radu Sindikata rudara Federacije BiH, koja je jučer održana u Tuzli, data je opća ocjena da je gotovo u svim rudnicima s podzemnom, odnosno jamskom proizvodnjom uglja, situacija izuzetno teška i zabrinjavajuća.

Gotovo u svim jamskim revirima ugalj se još proizvodi komornim metodama s nedostatnom i zastarjelom opremom i nedovoljnom zaštitom rudara na poslu. Izuzetak čini Rudnik "Mramor" u kojem je prošle godine pušteno u rad, uvezeno mehanizovano otkopno čelo, za koje se cijeni da je uz potpunu sigurnost pri radu, završeno modernizovanje procesa dobivanja uglja u podzemnoj eksploataciji.

Humanizacija teškog rudarskog rada, te potpuna zaštita života i zdravlja rudara je stalna i kontinuirana briga Sindikata, ali teški ekonomski uvjeti onemogućavaju temeljitije provedbe humanizacije kroz tehničko-socijalnu zaštitu rudara. Tragedija u zeničkom rudniku Stranjani, opominje i upozorava, da je vrijeme da se više sredstava uloži u rudnike, da se umjesto na tone mora mnogo više misliti na rudare.

Uvijek, kao i sada nama u Sindikatu prioritet je uvijek čovjek – rudar. Rudnici su dugo godina pa i decenija bili prepušteni sami sebi. Uzimali su skupe kredite, zaduživali se i razvijali, kako je ko umio i snašao se. Tek, posljednja aktuelna Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, s ministrom Vahidom Hećom na čelu, smogli su snage i pameti i prvi put, uhvatili se ukoštac i programski su ušli u razrješavanje nagomilanih problema u rudnicima uglja. Vlada je za parlamentarnu proceduru pripremila zakon o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja.

Taj zakon se na Zastupničkom i Domu naroda, uz veliki pritisak Sindikata rudara jedva „progurao“, kroz cijelu 2008. godinu, vraćanja i usvajanja sa sjednice na sjednicu. Po tom zakonu rudnici su oslobođeni obaveza prema državnim fondovima. Time je stvorena i zakonska mogućnost uvezivanja rudnika u energetski sektor, odnosno JP „Elektroprivrede BiH“. Objedinjavanjem u energetskom sektoru JP „Elektroprivreda BiH“ u obavezi je uložiti u modernizaciju rudnika oko 400 miliona KM. Do primjene ovog Zakona i konkretnog investiranja u modernizaciju rudnika uglja, istaknuto je jučer, da je resorno ministarstvo iz donatorskih sredstava uložilo 21,9 miliona američkih dolara.

Od toga u Rudnik Zenica 3,3 miliona dolara , Kakanj 12,6 miliona dolara, Breza 2,9 miliona dolara, Đurđevik 207 hiljada dolara, Banovići 886 hiljada dolara i Kreka 1,9 miliona dolara. Vlada Federacije BiH za održavanje sigurnosti i nabavku zaštitne opreme od 2001. završno s 2008. u rudnike je uložila 68,5 miliona KM.

A u protekle tri godine, iz budžeta Federacije BiH, i iz sredstava tekućih grantova, Federalno ministarstvo je kao poticaj proizvodnji uglja i održavanju sigurnosti u rudnicima uglja u Federaciji BiH usmjerilo više od 39 miliona KM. Radi poboljšanja finansijske situacije u rudnicima Vlada Federacije BiH nedavno je, uistinu neznatno, povećala cijene uglja za termoelektrane. Međutim, za poboljšanje sigurnosti rada u jamama i za modernizaciju zastarjelih i u svijetu prevaziđenih komornih otkopa rudnicima trebaju nova i mnogo veća sredstva.

Uz sve ove poteškoće, rudnike sve više opterećuju i teški problemi po tužbama radnika iz neostvarenih prava po Kolektivnom ugovoru iz 2000.

Zaključak je da su finansijske obaveze svih rudnika preteške, a sredstava je malo. Da bi se koliko-toliko poboljšali uvjeti rada za 13.500 zaposlenih u rudnicima uglja, da bi se bar započela modernizacija proizvodnje, neophodno je ubrzati uvezivanje rudnika u energetski sektor Federacije BiH. Samo kad se uđe u ravnopravnu raspodjelu ostvarenog dohotka proizvođača energije, poboljšat će se i uvjeti privređivanja i osigurati sigurnost rudara u jamskoj proizvodnji uglja.

Uz osavremenjavanje proizvodnje uglja rudnicima se mora osigurati stalna i dinamična potrošnja njihovog uglja. To znači da rudari ili bolje rečeno rudnici uz vlastiti razvoj insistiraju i na brzoj i savremenoj izgradnji termoenergetskih objekata, gdje će moći plasirati svoju proizvodnju. Uz sigurnu potrošnju uglja, osigurava se i sigurna egzistencija hiljadama rudara i za oko još sto hiljada neposrednih učesnika vezanih za život i rad rudarskih porodica.