biznis
0

Vrijednost njemačkog izvoza dostigla rekordan nivo

FENA
Vrijednost njemačkog izvoza dostigla je rekordan nivo u prošloj godini, pomažući u rastu trgovinskog suficita na najviši nivo od ujedinjenja zemlje.

Uprkos snažnom euru, njemački izvoz u 2006. bio je za 14 posto viši nego u 2005. i iznosio je 893,6 milijardi eura, javio je BBC.

Njemački uvoz također je porastao za 16,5 posto na 731,7 milijardi eura, ali je i dalje zabilježen rekordni godišnji trgovinski suficit od 161,9 milijardi eura.

Jedan od najvećih kontributora tom trendu je proizvođač luksuznih automobila BMW, koji je prodao rekordnih 127.000 vozila u Aziji u prošloj godini, što je rast od 14 posto u odnosu na godinu ranije.

"BMW grupa imala je snažniji rast u Aziji nego u bilo kojoj drugoj regiji", izjavio je šef prodaje i marketinga te kompanije, Michael Ganal.

BMW bi trebao otvoriti tvornicu u Chennaiju u južnoj Indiji, koja bi bila peti proizvodni pogon te firme u Aziji.

Nisu, međutim, sve vijesti dobre za njemačku ekonomiju. Snaga eura prema dolaru počela je da nagriza suficit u decembru, kada je on naglo pao na 10,8 milijardi eura s novembarskih rekordnih 18,3 milijardi.

Iz mjeseca u mjesec, uvoz je rastao po najvećoj stopi za godinu, dok je izvoz padao drugi uzastopni mjesec, pokazali su podaci Saveznog zavoda za statistiku.