biznis
0

Vrijednost Kristal banke bila 2,5 miliona KM, a prodata za jedan euro

FENA
Revizija je utvrdila da je procijenjena vrijednost netokapitala Kristal banke Banja Luke prije privatizacije iznosila 2.578.000 KM, dok je banka prodata za jedan euro, te da je procijenjena vrijednost Banjalučke banke prije privatizacije bila 19.624.000 KM, a ta banka je prodata za 7.564.000 KM.

Ovo je danas na pres-konferenciji saopćio predsjednik Komisije za reviziju privatizacije Republike Srpske Borislav Bijelić potvrdivši da će oba ova izvještaja danas biti proslijeđena Okružnom tužilaštvu Banja Luka na dalje postupanje zbog osnova sumnje da je ovim nastala šteta za RS.

Kazao je da sud može i treba da utvrdi činjenice, te da odgovornost snose osobe koje su bile nadležne za potpisivanje ugovora o privatizaciji banaka za jedan euro, odnosno 7,5 miliona KM i eventualno drugi učesnici ukoliko se utvrdi da je sve izvršeno na organiziran način.

Predsjednik Komisije za reviziju privatizacije je naglasio da su banke nakon privatizacije išle i u naplatu kredita, iako nisu imale pravni osnov za to, jer je to moglo da uradi tadašnje ministarstvo finansija i zbog čega će ova komisija uputiti zahtjev da se ta naplaćena sredstva vrate u budžet RS-a.

Bijelić je naveo da je neovisna revizorska kuća utvrdila da pri procjeni vrijednosti kapitala u Kristal banci nije uzeta u obzir obučenost kadrova, vrednovanje organizacije i raspoložive tehnologije i specifični vidovi unutrašnje vrijednosti banke, a što svaki kupac ima na umu pri kupovini.

Kada je u pitanju Banjalučka banka revizorska kuća posebno je istakla da je ukupna imovina aktive banke prenesena na kupca procijenjena u iznosu od 119.346.000 KM.

"S obzirom na činjenicu da kupac nakon prodaje državnog kapitala kao apsolutni većinski vlasnik raspolaže ukupnom aktivom proizilazi da je razlika između procijenjene vrijednosti aktivne banke i postignute prodajne cijene državnog kapitala jednostavno poklonjena kupcu", kazao je Bijelić.

Revizorska kuća je istakla da u procjenu vrijednosti državnog kapitala Banjalučke banke nisu uključena novčana sredstva koja su se prema revizorskom izvještaju na dan 31.decembra 2001.godine vodila kod Centralne banke u iznosu od 6.500.000 KM i sredstva kod drugih banaka u iznosu od 6.034.000 KM.