biznis
0

Vrijednost dvaju projekata hidrogradnje u BiH 9,5 miliona KM

FENA
Konjic
Konjic
Sarajevska građevinska kompanija "Hidrogradnja" osim poslova u instranstvu nedavno je započela realizaciju i dvaju projekata u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima izvršne direktorice firme Silvane Marić radi se o izgradnji dijela mosta Čelebići - Lisičići, u općini Konjic, te izgradnji rezervoara u sarajevskom naselju Rajlovac. Vrijednost ta dva projekta iznosi oko 9,5 miliona KM.

Ostali projekti koje kompanija realizira u BiH su u završnoj fazi i radi se o izgradnji dva poslovno-stambena objekta za tržište i to u Sarajevu i Mostaru, a koji su već rasprodani.

Marić također ističe da domaće građevinske firme s velikim interesovanjem iščekuju ishod i način realizacije projekta izgradnje prve faze Sarajevske zaobilaznice, koju gradi slovenska firma SCT, budući da je cijena izgradnje smanjena za jedan enorman procent na samom otvaranju ponuda.

"Želimo vidjeti da li se tom ponudom, odnosno cijenom zaista mogu izvesti svi predviđeni radovi prema tenderu uz kvalitetu koju zahtijevaju takve vrste poslova", kazala je Marić.

Istaknula je da se ime "Hidrogradnje" pojavljuje u projektu druge faze Sarajevske zaobilaznice za koji su među devet ponuđača nalazi ponuda hrvatskih građevinskih firmi ("Koteks" Osijek i INGRA Dubrovnik), s kojima "Hidrogradnja" očekuje da će sudjelovati, ali samo kao podizvođač.

Nakon javnog otvaranja pristiglih ponuda, 31. januara u Direkciji cesta FBiH zadužena je komisija koja će izvršiti procjenu devet pristiglih ponuda za taj projekt.