{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrankić s delegacijom MMF-a

F
17.6.2008. u 16:09
0
0
Vrankić s delegacijom MMF-a
0
Vrankić s delegacijom MMF-a
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, sa saradnicima, razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio Costas Christou, voditelj Misije za BiH.
Christou je čestitao vlasti i građanima BiH potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, a konstatirano je da će ovaj iskorak BiH, uz prilagodbu propisa standardima EU, otvoriti i mnoga vrata BiH i omogućiti joj brže integriranje, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Tokom susreta izražena je obostrana želja za nastavkom dobre saradnje BiH i MMF-a, a ministar Vrankić je uime BiH zahvalio MMF-u na višegodišnjoj iskazanoj potpori, te naglasio da podržava rad Ureda MMF-a u Sarajevu.

Razgovarajući o makroekonomskoj situaciji u BiH, a posebno u svjetlu svjetskog povećanja cijena nafte i hrane, ta situacija ocijenjena je stabilnom, ali je iskazana zabrinutost zbog ubrzanja inflacije i povećanja pritiska na deficit tekućeg računa.

Govoreno je i o problemu rješavanja gorućeg bh. problema, ali, kako je kazano i izazova, kao što su: nezaposlenosti, odnos javnog i privatnog sektora, proces reforme javne uprave, te smanjenje, odnosno ograničenje javne potrošnje.

Razgovarajući o infrastrukturnim potrebama BiH, te finansiranju javnih projekata zajedničko je mišljenje da budući projekti ne smiju donositi nove obaveze vladama i troškove iz budžeta.

Rečeno je i da generalni budžet - svih nivoa, treba biti izbalansiran, a rješenje je u koordinaciji svih vlada i vođenju zajedničke politike.

Vrankić je iskazao nadu voditelju MMF-a da će Zakon o Fiskalnom vijeću, koji je od iznimne važnosti u reguliranju fiskalne politike u BiH, uskoro biti i u praktičnoj primjeni.

Voditelj Misije MMFa za BiH Christou uputio je čestitke bh. vlastima i na Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnoj procedutri.

Predstavnici MMF-a su također istaknuli svoje stajalište „da zakon donosi dobrih stvari, iako se čuje i drugačijih tonova“, te preporučili njegovo usvajanje bez dodatnih amandmana, stoji u saopćenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: