U etapama
0

Volkswagen preuzima Porsche

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nadzorni odbor "Wolksvagena" (VW), najvećeg evropskog proizvođača automobila, potpisao je nacrt ugovora o preuzimanju "Porschea" u etapama, čime su otvorena vrata da svojoj raznovrsnoj liniji modela pridoda "Porscheov" sportski auto "Porsche 911".

Nadzorni odbor "Wolksvagena" je odobrio ugovore o primjeni opšteg sporazuma sa "Porscheom", objavila je danas kompanija na sajtu, navodeći da se time utvrđuju organizacione i strukturne obaveze upravljanja kompanijom, kao i zakonski detalji spajanja dvije firme, prenijela je agencija Bloomberg.

Odobravanje dokumenta o udruživanju omogućit će "Wolksvagenu" da u fazama nastavi kupovinu "Porescheovog" odjeljenja za izradu automobila.

"Wolksvagen" je sredinom oktobra objavio je da će platiti 3,9 milijardi eura (5,8 milijardi dolara) za 49,9 procenata akcija u "Porscheovoj" filijali do kraja ove godine, u prvoj etapi udruživanja koje bi trebalo da se okonča 2011. godine.

"Porscheov" nadzorni odbor planira da se uskoro sastane sa predstavnicima "Wolksvagena", kako bi se odobrili ugovori, izjavio je danas portparol kompanije Albrecht Balmer.

Ratifikacija ugovora omogućit će direktoru "Wolksvagena" Martinu Winterkornu da rukovodi holding kompanijom "Porsche", a direktoru finasija VW da postane član odbora direktora.

Winterkorn je planirao da "Wolksvagen" pretekne japansku "Toyotu" na mjestu najvećeg proizvođača kola na svijetu i da zauzme lidersku poziciju među autokompanijama u isporukama i profitu do 2018. godine.

"Porscche" će spajanjem postati deseta robna marka "Wolksvagena", pod čijim okriljem takođe posluju "Audi", veliki proizvođač luksuznih kola, kao i kompanija za izradu sporskih limuzima "Lamborghini" i britanski "Bentley".

"Wolksvagen" i "Porsche" postigli su u augustu dogovor o udruživanju, čime su okončani višegodišnji pregovori. U taj posao uključen je i investicioni fond Katara, koji je kupio 10 procenata glasačkih prava u "Porsheu" i moći će da posjeduje do 17 procenata kompanije.

Najnoviji sporazum sa "Wolksvagenom" postignut je kad je dug "Porschea" gotovo utrostručen, na više od 10 milijardi eura za šest mjeseci, nakon što je kompanija uzela kredit, ali nije uspjela da preuzme upravo VW.

"Porcshe" drži 53 odsto zajedničkih akcija VW, kojima se obezbjeđuju glasačka prava.

"Proces koji će se obaviti u više faza kulminiraće konačnim udruživanjem "Wolksvagena" i 'Porschea' tokom 2011. godine", navedeno je u saopćenju "Wolksvagena."

Sljedeća važna etapa bit će 49,9 procentno učešeće VW u "Porscheu" koje je planirano da se realizuje do kraja ove godine. "Wolksvagen" će zatražiti od akcionara 3. decembra da odobre prodaju akcija s pravom prvenstva, kako bi se finansijski pomogla kupovina "Porschea".

Sredinom maja ove godine "Wolksvagen" je prekinuo pregovore s 'Porscheom' o udruživanju, naglašavajući da akcionari nisu spremni za taj poduhvat.

Analitičari procjenjuju da je razlog zastoja pregovora nerješeni dug od devet milijardi eura s kojim se suočava "Porsche" i da je smanjenje zaduženja jedan od glavnih uslova za početak procesa spajanja. Predstavnik "Wolksvagena" je tada izjavio da njegova kompanija neće pomagati "rješavanje" dugova "Porschea" i da taj posao mora da obavi sama kompanija.

Vezani članci