|

Vodeći forum o inovacijama Sarajevo Unlimited 2019 počinje 22. oktobra

Vodeći forum o inovacijama Sarajevo Unlimited 2019 počinje 22. oktobra
192
I. P.
11.9.2019. u 21:19
7
komentara
192

dijeljenja
Vodeći forum o inovacijama Sarajevo Unlimited 2019 počinje 22. oktobra
Danas je u Networksu INT održana press konferencija na kojoj je najavljena četvrta edicija Sarajevo Unlimited-a, najvećeg regionalnog foruma inovacija, tehnologije i poduzetništva, koja će biti održana 22 - 24.10 2019., na četiri lokacije Hotel Holiday, Vijećnica, Meeting Point i Mašinski i Elektrotehnički fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo.
Obzirom da je strateški partner foruma Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, na press konferenciji su se pored menadžerice foruma Lejle Mujkanović-Krka medijima obratili i premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić.

"Ove godine forum stavlja fokus na razvoj pametnih gradova, odnosno ‘Smart Cities’. Pored glavne teme – Pametnih gradova, posebnu pažnju posvetit ćemo i temama poput IoT, digitalizaciji turističke ponude, Fintech-u ali i zaštiti podataka i sigurnosti istih u skladu sa standardima u svijetu", istakla je u svom obraćanju menadžerica foruma Sarajevo Unlimited Lejla Mujkanović-Krka.

Dogovorena je saradnja i partnerstvo sa vodećim kompanijama u oblasti inovacija i softverske industrije kao što su Cisco, Oracle, BH Telecom, Prointer, BS Telecom, ali i kompanijom Outdooractive iz Njemačke, koji će na četvrtom izdanju Sarajevo Unlimited-a omogućiti prisustvo stručnjaka koji su planirali i implementirali projekte pametnih gradova u svijetu, te nam predstaviti primjere svojih pozitivnih i kreativnih rješenja.Ove godine tokom foruma Sarajevo Unlimited očekuje se oko 4.000 učesnika iz cijele BiH, regije i svijeta.

“Mi moramo, ne samo opsluživati strana tržišta za koje rade naše mlade firme i ljudi iz Sarajeva, već moramo privlačiti te vrste investicija da se ovdje na našem terenu kreira sadržaj i da ne budemo samo korisnici tehnologija, kao što je to bilo u prošlosti. Moramo i stvarati tu tehnologiju. Ovaj događaj će okupiti i prezentirati upravo takvu energiju koju želimo proširiti na cijeli Kanton Sarajevo i da sa te strane kao institucija pomognemo mladim ljudima sa ovog područja”, istakao je premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto.

“Sarajevo je centar Bosne i Hercegovine sa izuzetnim ljudskim potencijalom, i konačno je vrijeme da taj ljudski potencijal i pokažemo na konkretnim primjerima. Kroz ovu konferenciju, nastojati ćemo ojačati poduzetnički duh kod mladih, podstaći razvoj outsourcing industrije, te ubrzati transfer i apsorpciju modernih globalnih tehnologija i znanja. Cilj nam je da naši mladi ostanu u Bosni i Hercegovini. Možemo izvoziti znanje, ali moramo zadržati naš neprocjenljivo vrijedan ljudski potencijal”,istakao je ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić.

Pored navedenih partnera tradicionalno forum podržava i Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, koji ovime pokazuje da u Sarajevu itekako ima mjesta za mlade, sposobne i kreativne ljude.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...