biznis
0

Vodeća svjetska investicijska banka zainteresirana za poslovanje u BiH

FENA
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo bio je domaćin razgovora koje su danas u Sarajevu imali delegacija FBiH i predstavnici vodeće svjetske investicijske banke"Morgan Stanley" čije je sjedište u New Yorku.

Federalni premijer Nedžad Branković, koji je s Kebom primio goste, kazao je novinarima nakon susreta da je za njega lično velika vijest činjenica da se ova respektabilna finansijska kuća zainteresirala za Bosnu i Hercegovinu, što, opet, govori da u BiH ima pozitivnih pomaka.

Prema riječima šefa investicijskog bankarstva za centralnu Evropu Gergelyja Worosa, „Morgan Stanley“ je spreman poslovati u BiH i učestvovati u investicijama koje bi strani ulagači relizirali preko ove banke. Kao naročito interesantna područja naveo je telekomunikacije, energetski sektor, infrastrukturu, a zatim i tržište kapitala, prirodne i ljudske resurse.

„Postoji velika potreba i interes za investiranje. Investitori vide mogućnost zarade i to je ono što ih privlači za nastup na ovom tržištu“, riječi su Gergelyja Worosa.

Premijer Branković je dodao da je federalna delegacija prezentirala gostima koji prvi put nakon rata borave u BiH investicione namjere Vlade FBiH u njenom četvorogodišnjem programu rada, i to po prioritetnim sektorima za ulaganje, a prema politici kojom se teži - učiniti od Federacije 'veliko gradilište'.

„Trenutno je u FBiH u realizaciji više od 2,2 milijarde KM investicija. To nije dovoljno za razvoj i mi želimo više.

Prezentirali smo i našu politiku privatizacije državnog kapitala koja je jedan od izvora investicionih sredstava za ubrzani razvoj FBiH.

Bilo nam je zadovoljstvo da smo na bazi prezentiranih iskustava koje imaju predstavnici „Morgan Stanleyja“ u velikom broju zemalja svijeta, prepoznali dobra iskustva koje su oni imali priliku da dijele u drugim zemljama i koje će, nadam se, kroz određene procedure imati priliku zajedno podijeliti i na našem području“, izjavio je premijer. Za njega je veoma značajno što su se predstavnici gostujuće respektabilne finansijske kuće zainteresirali za osnove poslovne politike i sektorske strategije, zacrtane mandatnim programom rada Federalne vlade.

Utisak potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe je da ova posjeta dokazuje da planovi donoseni u Federalnoj vladi i potvrđeni u Parlamentu nailaze na interes kompanija iz okruženja i šire te da imaju utemeljenje i ekonomski interes.

„Od danas smo malo više samouvjereni da ćemo ambiciozne planove o kojima govori premijer Branković moći iznijeti“, kazao je Kebo novinarima.

Svjetska investicijska banka "Morgan Stanley" djeluje u 32 zemlje svijeta. U 600 svojih ureda zapošljava više od 58.000 djelatnika.

U BiH njeni predstavnici žele ispitati mogućnosti pomoći u osiguranju finansijskih sredstava, kao i u pružanju savjetodavnih usluga državnim kompanijama i projektima. Zainteresirani su za privatizaciju BH Telecoma i još nekih državnih kompanija.