biznis
0

Vodafone bi mogao zatvoriti šest hiljada radnih mjesta

FENA
Britanski telekomunikacijski div Vodafone objavit će ove sedmice detalje programa kresanja troškova koji bi mogao rezultirati ukidanjem šest hiljada radnih mjesta u ograncima širom svijeta, izvijestio je londonski The Sunday Telegraph. Izvršni direktor telekomunikacijske kompanije Arun Sarin objavit će u utorak da su gubici prije oporezivanja, uzrokovani otpisom imovine, dostigli vrijednost od 15 milijardi funti (21,8 milijardi eura), što je najveći gubitak u istoriji poslovanja britanskih kompanija.

Očekuje se da će grupa objaviti da namjerava povećati prihode usredotočivanjem na konkurenciju u fiksnoj telefoniji pa će u tom sektoru ponuditi širokopojasni proizvod i sklopiti sporazum o partnerstvu s jednim dobavljačem takvih usluga, piše londonski list.

Izvršni direktor Vodafonea pokušat će srezati troškove, posebno u odnosu na 60 hiljada zaposlenih, kroz takozvani "outsourcing" internih sistema na specijalizirane kompanije za informatičku tehnologiju poput IBM-a i Hewlett-Packarda.

Prošle je sedmice Lehman Brothers izrazio uvjerenje da britanska kompanija ima prostora za smanjenje broja zaposlenih za 10 posto i uštedu putem "outsourcinga" 15 posto troškova u informatičko-tehnološkim i mrežnim operacijama.