biznis
0

VMBiH: Kako bi se omogućio uvoz pšenice nužno izmijeniti Zakon o carinskoj tarifi

FENA
Vijeće ministara BiH je danas na sjednici u Sarajevu usvojilo Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o stanju na tržištu žitarica, sa prijedlogom mjera za ublažavanje posljedica suše i smirivanja porasta cijena hljebnog žita i proizvoda od žita na tržištu BiH.

Kako je saopćeno, Vijeće ministara je pozvalo Parlamentarnu skupštinu BiH da po hitnom postupku usvoji Zakon o izmjeni zakona o carinskoj tarifi, kako bi se omogućio uvoz 100.000 tona pšenice, bez carine, za robne rezerve entiteta.

Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH da od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje zatraži smanjenje PDV-a na 5 posto za 100.000 tona uvezene pšenice za robne rezerve entiteta.

Ministrarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naloženo je da putem predstavnika BiH maksimalno intenzivira aktivnosti na hitnom sazivanju sastanaka mješovitih komisija za praćenje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je i da prati stanje u ovoj oblasti, redovno informira Vijeće ministara i predlaže eventalno, dodatne mjere.

Vijeće ministara je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, obavilo konsultativni razgovor o Dokumentu okvirnog budžeta za period od 2008. do 2010. godine.

Resorno ministarstvo je zaduženo da Dokument okvirnog budžeta proslijedi Predsjedništvu BiH uz sugestiju da se, ako dođe do viška prihoda u 2007. godini, za toliko smanje izdvajanja sa jednistvenog računa, te da se pokušaju usaglasiti primjedbe koje nisu usaglašene na Odboru za utvrđivanje Dokumenta okvirnog budžeta, kao i da se vodi računa o održivom povratku izbjeglica.

Ovaj dokument prikazuje ukupan nivo rashoda institucija BiH (isključujući servisiranje vanjskoga duga) u iznosu od 861,8 miliona KM za 2008. godinu, što predstavlja rast od 14,9 posto u odnosu na rashode predviđene za 2007. godinu.

Ukupan nivo rashoda za 2009. godinu je 910,6 miliona KM (5,7 posto više u odnosu na rashode predviđene za 2008. godinu) a za 2010. godinu 1.002,6 KM miliona (10,1 posto više u odnosu na rashode predviđene za 2009. godinu).

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, kojeg će predlagač, Ministarstvo pravde, uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj proceduri.

Ovim zakonom usvaja se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, koji je na privremenoj osnovi donio visoki predstavnik za BiH.

Vijeće ministara je zaključilo da se iz parlamentarne procedure povuče Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je usvojilo na sjednici 20. juna.

Vijeće ministara je utvrdilo Prijedlog zakona o osnivanju Zavoda BiH za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, kojeg će Ministarstvo pravde uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj proceduri.

Ovim zakonom osniva se Zavod BiH za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, određuje grad Istočno Sarajevo, Općina Istočna Ilidža za sjedište Zavoda, regulišu odredbe o izgradnji namjenskog objekta u kojem će zavod biti smješten.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, sa primjedbama i sugestijama iz rasprave, a Ministarstvo sigurnosti uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj proceduri.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, između ostalog, se definira saradnja sa generalnim sekretarijatom INTERPOL-a i centralnim državnim uredima INTERPOL-a, EUROPOL-a, SECI-jem i drugim međunarodmnim policijskim organizacijama u skladu sa važećim sporazumima.

U skladu sa ovim Zakonom, direktor SIPA-e u roku od 90 dana od stupanja na snagu zakona treba da donese pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji SIPA-e u kojem će predvidjeti odjeljenje za međunarodnu policijsku saradnju, te utvrditi protokol o načinu preuzimanja državnih službenika, zaposlenika, opreme, prostorija za smještaj, dokumentacije materijlno- tehničkih sredstava od Ureda za saradnju sa INTERPOL-om.

Vijeće ministara je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, primilo k znanju Informaciju o provedbi Odluke o prijenosu sredstava iz pasivnog podbilansa sa escrow računa.

Vijeće će donijeti Odluku o deblokadi sredstava u iznosu od 5.992.909,66 USD sa escrow računa i odrediti potpisnika. Od ukupno doznačenih 36.873.127,56 USD na escrow računu BiH, sa pripadajučim kamatama, obračunatim do 31.03.2007. godine, dio sredstava u iznosu od 5.992.909,66 USD odnosi se na komercijalna potraživanja, a preostala sredstva na escrow računu će se raspodjeliti donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o raspodjeli i korištenju sredstava is sukcesije.

Za osporavana potraživanja «FAMOS-a», odnosno «FAST» će se rezervisati sredstva u iznosu od 563.198,90 USD dok se isto neriješi, odnosno, odredi korisnik sredstava.

Sredstva koja pripadaju preduzećima namjenske industrije sa sjedištem u Federaciji BiH, odnosno preduzećima sa sjedištem u Republici Srpskoj, prenose se na osnovu donešenih akata Vlada, saopćeno je iz Vijeća ministara.