Energoinvest
0

Vlahovljak očekuje skoro rješenje spora s Union bankom

FENA
Vršilac dužnosti direktora Energoinvesta d.d. Sarajevo Džemail Vlahovljak očekuje da bi se ovih dana moglo iznaći rješenje u vezi s presudom u sporu s Union bankom.

"Trenutna pozicija Energoinvesta je veoma teška i već osjećamo posljedice, banke nam obustavljaju izdavanje garancija i produženje određenih akreditiva, ali se nadam da će ovo što poduzima Vlada Federacije BiH ovih dana uroditi plodom i da će se naći neko rješenje", izjavio je danas Vlahovljak novinarima u Sarajevu.

Rješenje problema, po njegovim riječima, vrlo je jednostavno i potrebna je samo spremnost da se postigne.

"Postoje samo dva načina - da Energoinvest izmiri svoju obavezu prema Union banci prodajom nekretnina, znači smanjenjem državnog kapitala, ili na drugi način, da država to uradi, da zadrži kapital u Energoinvestu, a da iz sredstava npr. pasivnog podbilansa namiri ta sredstva Energoinvestu, a nakon toga Energoinvest Union banci", izjavio je Vlahovljak.

Energoinvest je, po Vlahovljakovim riječima, pretrio ogromne štete blokadom od Union banke, a sve posljedice još su nesagledive.

"Nama su s današnjim danom blokirani transakcijski računi gotovo kod svih banaka, ali više od blokade je glas koji je prostrujao kod naših investitora, dobavljača i drugih banaka, što dodatno usložnjava poziciju ove kompanije", dodao je Vlahovljak.

On je krajem prošle godine procijenio da će pitanje spora s Union bankom bitno uticati na buduće poslovanje i sudbinu ove kuće u 2009.

Radi se, kako je poznato, o kreditu koji je bivši SOUR Energoinvest uzeo sredinom '80-ih za realizaciju poslova u inostranstvu.

Po pravosnažnoj sudskoj presudi Energoinvest treba Union banci da plati 15 miliona KM.