biznis
0

Vlada utvrdila Nacrt zakona o porezu na dobit

FENA
Vlada Federacije BiH utvrdila je na današnjoj sjednici u Mostaru Nacrt zakona o porezu na dobit kojim se propisuje niža stopa poreza na dobit u odnosu na postojeću, priznaje porezni kredit u svrhu izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, priznaje porezni gubitak, te propisuju porezne olakšice za izvozno orijentirane kompanije, velike investitore i nerezidentne poslovne jedinice iz RS i Brčko Distrikta.

Kako je priopćeno iz Vladina ureda za informiranje, cilj je da se ujednačavanjem rješenja u entitetima, provođenjem ovog, kao i drugim zakonima iz oblasti porezne politike, utječe na stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, što je jedno od temeljnih opredjeljenja Vlade Federacije BiH.

Budući da se predložena rješenja razlikuju od dosadašnjih u više od 50 posto postojećeg zakona, odlučeno je kako treba izraditi potpuno novi zakonski akt.

U skladu s definiranjem poreznih obveznika u suvremenim fiskalnim sustavima, Nacrt zakona ustanovljuje razliku između poreznog obveznika- rezidenta Federacije BiH koji podliježe neograničenoj poreznoj obvezi i nerezidentnog obveznika koji porez plaća samo na dobit ostvarenu na teritoriju Federacije BiH.

Novi zakon nudi veoma široku poreznu bazu (bez olakšica i oslobađanja, ali uz poticaj za ubrzanu amortizaciju i to isključivo za osnovna sredstva u funkciji znanstveno-istraživačkog rada, obuke kadrova i zaštite okoliša), te niske stope poreza na dobit i poreza po odbitku, izuzimajući iz oporezivanja samo Centralnu banku BiH i tijela svih razina vlasti.

Predloženi porez na dobit plaća se po stopi od deset posto, umjesto dosadašnjih 30 posto, na utvrđenu poreznu osnovicu u poreznoj bilanci. Radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, rezidentnom obvezniku umanjuje se obračunati i plaćeni porez na dobit koje je njegova nerezidentna poslovna jedinica platila na dobit ostvarenu izvan Federacije BiH, a unutar Bosne i Hercegovine.

I pored smanjenja stope ovog poreza, bitno izmijenjenom politikom poticaja u ovoj oblasti, računa se na uvećanje prihoda po ovoj osnovi.

Vlada je zaključila da se porezne olakšice uvedu i za poduzeća koja zapošljavaju invalidne osobe.