RS
0

Vlada traži nižu cijenu hljeba, pekari slobodno formiranje cijena

FENA
Vlada RS-a insistirat će na smanjenju cijene hljeba u tom bh. entitetu i smatra da ona ne bi trebalo da bude veća od jedne KM, rekao je danas ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković tokom sastanka s predstavnicima mlinsko-pekarske industrije u RS-u.

“Prema kalkulacijama koje je uradio entitetski Zavod za cijene sasvim je ispravan zahtjev Vlade da hljeb košta jednu marku“, kazao je Gluhaković novinarima.

Cijena hljeba u RS-u razlikuje se od općine do općine i iznosi od 0,90 do 1,20 KM, a zahjev Vlade je da se ide s 10 do 20 posto nižom cijenom hljeba, što je objektivno.

Na sastanku su razmatrani uvjeti na tržištu i analizirana informacija o visini cijena pekarskih proizvoda.

Predsjednik Odbora za pekarstvo Privredne komore RS-a Saša Trivić kaže da su cijene različite zavisno od potrošača i od općine i do općine i da postoji trend snižavanja cijenama u skladu sa smanjenjem troškova o pitanju brašna, električne energije i svih drugih troškova.

“Pekari u RS-u insistiraju na slobodnom formiranju cijena da bi se izbjegao monopol”, rekao je predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Njego Zagorac.

Napomenuo je da je osim cijene, važan i kvalitet, a za takav proizvod realna je cijena od jedne marke do 1,10 KM.

Ministar Gluhaković najavio je i oživljavanje proizvodnje u banjalučkom “Žitoproduktu”, koji je prije rata proizvodio više od 20.000 vekni hljeba dnevno.