biznis
0

Vlada RS na berzi prodaje "Krajinapetrol"

FENA
Paket od 45 posto akcija preduzeća „Krajinapetrol“ Banja Luka bit će prodat na berzi, organiziranjem posebne aukcije, odlučila je danas Vlada RS-a.

U tom paketu su akcije koje u „Krajinapetrolu“ ima RS i njen Fond za restituciju.

Predmet prodaje na aukciji je paket od 6.316.282 akcije, što predstavlja 45,51 posto osnovnog kapitala, a početna prodajna cijena po akciji iznosi 1,46 KM, što za paket akcija u vlasništvu Akcijskog fonda RS a.d. Banja Luka iznosi 8.563.098,56 KM, a Fonda za restituciju a.d. Banja Luka 658.673,16 KM, navodi se u Vladinom saopćenju.

Glasovima skupštinske većine, 8. novembra, u parlamentu RS-a je odobren poseban privatizacioni program za "Krajinapetrol".

Tokom skupštinske predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada upozorio je da bi se RS zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u banjalučkom “Krajinapetrolu”, koji Vlada RS-a namjerava da proda, mogla suočiti s tužbom hrvatske kompanije „Ina“.

Belenzada je podsjetio da Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a nije uknjižila imovinu „Krajinapetrola“, koja je trenutno na „Ini“, te da postoji mogućnost da ta hrvatska kompanija nakon prodaje tuži RS za nadoknadu štete, kao što je tužila i Srbiju.

Na tu mogućnost upozorili su i pojedini poslanici, jer hrvatska „Ina“ potražuje „Krajinapetrol“, koji je nastao na mreži njenih benzinskih stanica, a tužba niti dogovor o uknjiženju benzinskih pumpi još nisu okončani.

Naime, „Krajinapetrol“, osnovan 1991. godine kao sljedbenik „Ine“, nema na sebi uknjiženu ni jednu od 14 benzinskih pumpi, dva skladišta i punionice plina u Ramićima.

Hrvatska kompanija je svoju tužbu temeljila na građevinskim dozvolama koje glase na njeno ime te traži povrat 13 benzinskih stanica, upravnu zgradu i skladište naftnih derivata u Dervišima kod Banje Luke.

Vlada RS-a danas je na sjednici u Banjoj Luci donijela i Odluku o prihvatanju Programa finansijskog restrukturiranja Akcionarskog društva za proizvodnju i remont „Tehnički remont“ Bratunac i Odluku o namjeri konverzije potraživanja u akcije.

Također, ministri su se upoznali i o Informaciji u vezi snabdijevanja Brčko Distrikta BiH električnom energijom u 2013. godini.