biznis
0

Vlada RS: Dva rješenja povodom tužbe PIF-a u vezi sa sporazumom ČEZ-a i RiTe Gacko

FENA
Vlada Republike Srpske zaključila je danas da je neophodno da se u narednih mjesec dana nastave pregovori sa četiri privatizaciono-investiciona fonda u RS-u i Češkom elektroprivredom da bi se našlo rješenje povodom tužbe tih PIF-ova protiv Rudnika i Termoelektrane "Gacko" i Elektroprivrede“ RS-a s namjerom da se poništi usvojeni sporazum sa Češkom elektroprivredom (ČEZ).

Ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubiparip smatra da su dva moguća rješenja da Češka elektroprivreda od PIF-ova otkupi njihove akcije ili da se sa ČEZ-om vidi mogućnost da preduzeće "NES" umjesto društva s ograničenom odgovornošću postane akcionarsko društvo kako bi PIF-ovi imali direktno učešće u radu i upravljanju tog preduzeća.

Ubiparip je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade izrazio nadu da će rješenje biti pronađeno do kraja januara 2008. godine da bi svi učesnici u ovom projektu bili zadovoljeni.

Ministar privrede, energetike i razvoja RS-a je precizirao da je Vlada dobila potpunu informaciju o svim aktivnostima koje su vodile u vezi s realizacijom sporazuma zaključenog između Češke elektroprivrede i "Elektroprivrede RS-a“ Trebinje i Rudnika i termoelektrana (RiTE) Gacko, s posebnim akcentom na nove događaje koji su se desili nakon potpisivanja tog sporazuma.

Četiri PIF-a su tužila RiTE "Gacko" i Elektroprivredu RS s namjerom da se poništi usvojeni sporazum o provedbi, koji je podrazumijevao procjenu vrijednosti stvari i prava koje će RiTE "Gacko" unijeti u novo preduzeće "NES", kao i aktivnosti koje su u posljednjih nekoliko mjeseci provođene na studiji izvodljivosti koju je Češka elektroprivreda dostavila Elektroprivredi RS-a, Rudniku i TE "Gacko".

Govoreći o situaciju o Rudniku Miljevina, Ubiparip je podsjetio da je Vlada na licitaciji kupila taj rudnik, te prihvatila ponuđeni ugovor stečajnog upravnika i donijela odluku o osnivanju Akcionarskog društva u kome je Vlada RS-a 100 posto vlasnik.

Vlada namjerava da u narednoj godini pronađe strateškog partnera, a sve radi pokretanja rada ovog rudnika i izgradnje energetskog objekta za proizvodnju električne energije.

Ubiparip je naveo i da je Vlada formirala privremeni Upravni odbor ovog rudnika i imenovala vršioca dužnosti direktora.

Entitetska vlada utvrdila je danas i novi Nacrt zakona o šumama, kojim je definirano da šumama upravlja i gazduje RS putem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na sjednici je Vlada odobrila i sredstva za socijalno zbrinjavanje 2 .008 radnika iz 160 preduzeća u kojima su radnici u postupku stečaja ostali bez posla ili su ispunili uvjete za starosnu penziju, u iznosu od 2.986.474 KM.