biznis
0

Vlada RS-a za Željeznice RS-a kupuje staru stanicu u Višegradu

FENA
Vlada RS-a izdvojit će 714.000 KM iz budžetske rezerve za kupovinu zgrade Željezničke stanice u Višegradu, staničnog platoa i pratećih objekata, koji su u vlasništvu preduzeća "Višegradtrans" u stečaju, kako bi se projekt uskotračne turističke pruge konačno završio.

Nakon što ih Vlada kupi, bit će prenijeti u vlasništvo "Željeznica RS" Doboj kao dio projekta "Uzana pruga Višegrad - Mokra Gora".

O njegovom značaju u turističe svrhe danas je na pres-konferenciji nakon sjednice entitetske vlade govorio ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Omer Branković, podsjetivši da je uskotračna pruga "došla" kilometar i po do Višegrada, a da je profunkcionirao sporazum Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, tako da turistički voz "ćiro" sa "Šarganske osmice" već ulazi u BiH, a u augustu bi mogao stići i do stanične zgrade.

Branković, koji je rodom iz Višegrada, ističe da će to za cijelu općinu značiti mnogo, jer već postoji veliko interesovanje turista budući da se ima šta ponuditi - od mosta Mehmed-paše Sokolovića, "turističkih brodića" koji voze do Bajine Bašte...

Stanična zgrada u Višegradu, planira se, bit će renovirana, za što će biti potrebno uložiti još oko 500.000 KM.

Ranije je rečeno da stečajni upravnik "Višegradtransa" Radoslav Bratić traži da se iz stečajne mase dobijene i uplatom za staničnu zgradu riješe neisplaćene plaće za bivše zaposlene, ali i da se određen broj radnika primi na rad u "Željeznice RS" kako je ranije protokolom predviđeno.

Općina Višegrad nedavno je izgubila sudski spor o ponovnom vraćanju zgrade u njeno vlasništvo, nakon što je osamdesetih godina, ukidanjem uske pruge, Općina Višegrad zgradu bivše željezničke stanice dodijelila spomenutom auto-prijevozniku, uz klauzulu da se zgrada vrati Općini isključivo ako kroz Višegrad bude izgrađena pruga normalnog kolosijeka.

"Željeznice RS-a" nisu mogle iz vlastitih sredstava kupiti staru "ćirinu" željezničku stanicu u Višegradu.