biznis
0

Vlada RS-a od "General Elektrika" kupuje dva putnička aviona

FENA
Direktor američkog "General Elektrika“ za jugoistočnu Evropu Đuzepe Reki izjavio je danas u Banjoj Luci da je ta kompanija zainteresirana za aktivnosti oko modernizacije "Željeznica RS-a", a Vlada RS-a najavila je i kupovinu na lizing dva srednja aviona od "General Elektrika" da bi riješila pitanje funkcioniranja "Aerodroma Banja Luka" i putničkog saobraćaja.

Premijer RS-a Milorad Dodik je na pres-konferenciji nakon razgovora s predstavnicima ove kompanije kazao da je definiran nacrt protokola o budućoj saradnji po više pitanja koji bi trebalo da bude potpisan u narednih mjesec i po dana.

Dogovorene su aktivnosti, kako je pojasnio, koje se odnose na modernizaciju željezničke pruge na relaciji Doboj-Banja Luka-Prijedor, a želja RS-a je da se taj pravac modernizira i napravi "brza pruga".

"Time bi se povezala tri veoma značajna centra i omogućilo značajnije korištenje željezničkih resursa za prijevoz putnika i robe, a već duže se radi na izradi studije izvodljivosti za taj projekt", naveo je Dodik i najavio da će se do kraja ovog mjeseca raspisati tender za taj projekt da bi do septembra počela modernizacija željezničkih pruga i to bi bila prva faza u poslu koji je vrijedan 170 miliona eura.

Entitetski premijer je rekao da je bilo riječi i o drugim projektima u zdravstvu i nekim drugim oblastima kada će se moći govoriti o tačnom iznosu, kako je rekao, ukupnih ulaganja.

Direktor američkog "General Elektrika“ za jugoistočnu Evropu Đuzepe Reki podsjetio je na poslove koje ova kompanija obavlja u svijetu i istaknuo da su zainteresovani za poslove u RS-u koji se odnose na željeznički sektor, energetiku, "jer RS ima višak električne energije i očekuje da će se ta oblast značajno razvijati u budućnosti".

Jedna od oblasti u kojoj vidi saradnju s RS-om jest i oblast zrakoplovstva te voda kojima raspolaže RS.

Najavljena je i mogućnost sastanka Dodika i generalnog direktora "General Elektrika" u Rimu do kraja ovog mjeseca.