biznis
0

Vlada RS-a kupila sokolačku "Romaniju"

FENA
Vlada Republike Srpske danas je u stečajnom sudskom postupku na licitaciji kupila imovinu drvne industrije AD “Romanija” Sokolac za iznos od 5.560.000 KM uz uvjet da oživi proizvodne kapacitete i zaposli 200 radnika.

Inače, AD Romanija Sokolac čiju imovinu je danas kupila entitetska Vlada, je u stečajnom postupku od aprila 2006. godine, saopćeno je iz kabineta entitetskog premijera Milorada Dodika.

Iz uplaćenog iznosa od 5.560.000 KM bit će izmireni stečajni povjerioci, među kojima je i Porezna uprava RS-a, kojoj će biti isplaćeno oko 1.500.000 KM.

  • U želji da se imovina AD “Romanija” Sokolac ne proda u bescijenje, Vlada se odlučila da kupovinom preduzeća osigura realnu vrijednost za imovinu, oživi proizvodne kapacitete, zaposli radnike i pokrene privredni život u cijeloj regiji, kaže se u saopćenju.

Stručni timovi Vlade već rade na dokumentaciji o osnivanju novog preduzeća u koje će biti unesena kupljena imovina, kao i na planovima ponovnog oživaljavanja proizvodnje.

  • Poučena lošim iskustvima iz prošlosti, sumnjivim privatizacijama koje nisu davale željene rezultate, RS na ovaj način pokušava da očuva realnu vrijednost imovine preduzeća, te da u tržišnoj utakmici ostanu samo oni koji znaju i mogu da uprvaljaju tom imovinom na opšte dobro, ističe se u saopćenju.