Kao i u FBiH
8

Vlada RS-a donijela uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena

SRNA
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske saopšteno je da je Vlada RS-a danas donijela uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena u RS-u određivanjem marži u trgovini naftnih derivata, te napominju da su za kršenje tih odredaba predviđene kazne od 5.000 do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja.
Cilj donesene uredbe je, kako se navodi, zaštita ekonomskih interesa građana i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima, saopšteno je iz republičkog Ministarstva trgovine i turizma.

"S obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do znatnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te u tom smislu i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata, na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata", navodi se u saopštenju.

Uredbom se, kako se ističe u saopštenju, utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske na način da je za trgovce na veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata.

Iz Ministarstva trgovine i turizma navode da će inspekcijski nadzor nad primjenom uredbe vršiti Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave.

"Novčane kazne za trgovce koji budu postupali suprotno odredbama propisanim uredbom kretaće se od 5.000 KM do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja", navodi se u saopštewu Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.