biznis
0

Vlada RS-a bit će suvlasnik srbijanske "Agro banke"

FENA
Vlada RS-a učestvovat će zajedno s “Agro bankom” iz Srbije u formiranju istoimene banke u RS-u, koja bi trebalo da počne s radom 2011.

Osnivački kapital entitetske vlade kao suvlasnika bit će 20 posto, a sredstva će biti usmjerena iz Investiciono-razvojne banke RS-a, odnosno njenih fondova.

Srbijanska banka bi uložila 80 posto kapitala, a kako kaže premijer RS-a Milorad Dodik, banka u RS-u bi trebalo da počne da radi od Nove godine i, kako joj sam naziv kaže, bit će usmjerena na pitanja podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

Dodik je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade RS-a kazao da je postignut dogovor s predstavnicima srbijanske banke, koji će dati osnivački kapital od 20 miliona, od čega Vlada RS-a ulaže četiri miliona KM.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić rekao je da je srbijanska “Agro banka” uspješna, komercijalna banka koja raspolaže ukupnom bilansnom sumom od 650 miliona eura, te ostvarenim pozitivnim rezultatima u protekloj i prvom polugodištu ove godine.

U prošloj godini “Agro banka” iz Beograda imala je, kazao je Džombić, oko 12 miliona eura dobiti, te oko 200 miliona prihoda.

Vlada RS-a je na današnjoj sjednici donijela i odluku o trećoj emisiji obveznica stare devizne štednje 30.septembra.

Treći verifikovani iznos stare devizne štednje iznosi oko 92 miliona KM za 6.664 korisnika.

Na sjednici Vlade RS-a je odlučeno i da će se otkupiti i 10.000 tona pšenice po cijeni 0,45 KM po kilogramu, što je za 0,10 KM više nego u Srbiji i što je najveća cijena u regionu. "Vlada je danas otpisala i obaveze poljoprivrednih proizvođača za đubrivo i gorivo prema Republičkoj direkciji za robne rezerve, što u cijelosti iznosi oko 30 miliona KM", rekao je Dodik.

Pojasnio je da su ove odluke donesene zato što u RS-u nema poljoprivrednog sektora koji nije doživio pad zbog poplava i drugih vremenskih nepogoda.