{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada pripremila prijedlog rješenja za uvezivanje radnog staža

F
18.10.2009. u 08:58
0
0
Vlada pripremila prijedlog rješenja za uvezivanje radnog staža
0
Vlada pripremila prijedlog rješenja za uvezivanje radnog staža
Vlada Federacije BiH pripremila je zaključak koji će biti razmatran, vjerojatno, već na idućoj sjednici kojim će usvojiti obavezujuće smjernice svojim predstavnicima u skupštinama i nadzornim odborima za privredna društva koja su tretirana u Akcionom planu za izvršenja uplata penzijskog staža radnicima u tim privrednim društvima.
Zaključak je pripremljen u skladu sa zaključcima usvojenim u oba doma Parlamenta FBiH, a povodom razmatranja Informacije o stanju metalske, elektro i namjenske industrije u FBiH.

Prema pripremljenom zaključku uplata penzijskog staža radnicima u tim privrednim društvima će biti izvršena sredstvima od: prodaje nefunkcionalnog dijela privrednog društva, ukoliko takav dio postoji u privrednom društvu; podizanjem kredita u komercijalnim bankama; potpisivanjem ugovora sa Zavodom PIO za reprogram uplate penzijskog staža u skladu sa Zakonom o naplati i djelomičnom otpisu dospjelih, a ne naplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje, zatim ratnih potraživanja u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i načinom izmirenja unutarnjih obaveza FBiH te iz sredstava iz pasivnog podbilansa - prioritetno za društvo iz oblasti namjenske industrije.

U zaključku također stoji da ukoliko bude prodavan dio društva, prodaja treba ići putem Agencije za privatizaciju u FBiH, a sredstva za uplatu PIO deponirana u Agenciji za privatizaciju u FBiH, koja će direktno izvršiti uplatu PIO na osnovu validnih pribavljenih dokumenata od privrednog društva i Federalnog zavoda za penziono osiguranje.

Vlada FBiH će također zadužiti federalna ministarstva, odnosno resorne ministre koji vrše ovlaštenja u privrednim društvima temeljem državnog kapitala, a koja su obuhvaćena Akcionim planom, da ubrzaju ove aktivnosti i dostave privrednim društvima pisane instrukcije za donošenje konačne odluke, te da o tome informiraju Vladu FBiH.

Zaključkom je planirano i da svaka prva sjednica u mjesecu ima tačku dnevnog reda na kojoj će se analizirati ispunjenje Akcionog plana i o čemu će biti izvještavani nadležni odbori Parlamenta FBiH.

Za povezivanje staža ostalih uposlenika Vlada FBiH, prema predloženom zaključku, treba u roku od 60 dana predložiti realna i moguća rješenja, koja će očuvati stabilnost fonda PIO, dok će od vlada kantona također biti zatraženo da postupe na isti ili sličan način.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: