FBiH
0

Vlada pripremila prijedlog rješenja za uvezivanje radnog staža

FENA
Vlada Federacije BiH pripremila je zaključak koji će biti razmatran, vjerojatno, već na idućoj sjednici kojim će usvojiti obavezujuće smjernice svojim predstavnicima u skupštinama i nadzornim odborima za privredna društva koja su tretirana u Akcionom planu za izvršenja uplata penzijskog staža radnicima u tim privrednim društvima.

Zaključak je pripremljen u skladu sa zaključcima usvojenim u oba doma Parlamenta FBiH, a povodom razmatranja Informacije o stanju metalske, elektro i namjenske industrije u FBiH.

Prema pripremljenom zaključku uplata penzijskog staža radnicima u tim privrednim društvima će biti izvršena sredstvima od: prodaje nefunkcionalnog dijela privrednog društva, ukoliko takav dio postoji u privrednom društvu; podizanjem kredita u komercijalnim bankama; potpisivanjem ugovora sa Zavodom PIO za reprogram uplate penzijskog staža u skladu sa Zakonom o naplati i djelomičnom otpisu dospjelih, a ne naplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje, zatim ratnih potraživanja u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i načinom izmirenja unutarnjih obaveza FBiH te iz sredstava iz pasivnog podbilansa - prioritetno za društvo iz oblasti namjenske industrije.

U zaključku također stoji da ukoliko bude prodavan dio društva, prodaja treba ići putem Agencije za privatizaciju u FBiH, a sredstva za uplatu PIO deponirana u Agenciji za privatizaciju u FBiH, koja će direktno izvršiti uplatu PIO na osnovu validnih pribavljenih dokumenata od privrednog društva i Federalnog zavoda za penziono osiguranje.

Vlada FBiH će također zadužiti federalna ministarstva, odnosno resorne ministre koji vrše ovlaštenja u privrednim društvima temeljem državnog kapitala, a koja su obuhvaćena Akcionim planom, da ubrzaju ove aktivnosti i dostave privrednim društvima pisane instrukcije za donošenje konačne odluke, te da o tome informiraju Vladu FBiH.

Zaključkom je planirano i da svaka prva sjednica u mjesecu ima tačku dnevnog reda na kojoj će se analizirati ispunjenje Akcionog plana i o čemu će biti izvještavani nadležni odbori Parlamenta FBiH.

Za povezivanje staža ostalih uposlenika Vlada FBiH, prema predloženom zaključku, treba u roku od 60 dana predložiti realna i moguća rješenja, koja će očuvati stabilnost fonda PIO, dok će od vlada kantona također biti zatraženo da postupe na isti ili sličan način.